Asmo Maanselkä lähtöpuheessaan: ”Lisätkää lämminhenkisyyttä – hyvyys ja auttavaisuus toimivat paremmin kuin kovuus ja ankaruus”

29.11.2021 klo 00:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Puoluesihteerin tehtävän jättävä ja Avain Asuntojen markkinointipäälliköksi siirtyvä Asmo Maanselkä piti puoluevaltuustolle ja Kristillisdemokraattien vastavalitulle uudelle puoluesihteerille Elsi Rannalle testamenttipuheen. – Tämä on urheilulaji, koska tässä kilpaillaan jatkuvasti. Se pitää kestää, Maanselkä muistutti.

Asmo Maanselkä aloitti puheensa kiitoksilla.

– Ensiksi kiitän Päivi Räsästä, joka uskoi minuun ja jätti puoluesihteerin harteille työn lähtiessään itse sisäministeriksi. Kiitos Sari Essayah, kanssasi on kuusi vuotta tehty hyvää yhteistyötä.

– Kiitän työyhteisöä, työkavereita, tämä on ollut mahtavaa aikaa tehdä työtä yhteisen aatteen hyväksi.

– Olen todella saanut paljon tältä puolueelta.

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden maisteri Maanselkä, 40, on toiminut oikeastaan koko tähänastisen työuransa Kristillisdemokraateissa. Alkuun hän oli eduskunta-avustaja, sitten puolueen viestintäpäällikkö ja vuodesta 2011 puoluesihteeri. Tässä tehtävässä hän ehti toimia viisi kaksivuotiskautta.

Politiikan kentän tuntemusta hänellä on laajasti, sillä karstulalaislähtöinen Maanselkä ehti olla aikanaan niin Jyväskylän kaupunginvaltuutettu kuin KD Nuorten puheenjohtajakin.

Maanselkä halusi antaa viimeisenä työpäivänään testamenttia juuri valitulle uudelle puoluesihteerille Elsi Rannalle.

– Elsi, mikä on puoluesihteerin tärkein tehtävä? hän kysyi.

– Toimia puheenjohtajan luotettuna, kilpenä ja miekkana, hän vastasi omaan kysymykseensä.

– Eduskuntapuolueen puheenjohtajan tehtävä – kuten tuon Sarin, joka tuossa ehdokkaita rekrytoi – on vaativa tehtävä, ehkä Suomen vaativin. Puheenjohtaja ei voi selviytyä tuosta työstä hyvin, ellei hänellä ole puoluesihteeriä, jonka kanssa toimiminen on saumatonta, ja jonka kanssa on täydellinen luottamus.

– Se ei tarkoita, että te olette samaa mieltä kaikesta. Mutta puheenjohtajakin tarvitsee sellaisen ihmisen, jonka kanssa peilata ajatuksia ja myös testata ideoita. Voin sanoa, että kaikki ne eivät ole toteuttamiskelpoisia!

– Ole rohkea siinä tehtävässä, johon sinut on valittu.

Maanselkä sanoi, että puheenjohtajalle on kipeintä menettää omiensa tuki tiukassa tilanteessa. Hän nosti esiin sen, että politiikka jättää arpia, ja muistutti Stubbin, Kulmunin ja Rinteen kohtaloista.

– Puheenjohtajan osa ei ole helppo. On ihme, että siinä suoriutuu edes jotenkin. Ja meillähän on maailman paras puheenjohtaja, Maanselkä muistutti saaden yleisön aplodit Sari Essayah’lle.

Maanselkä huomautti heti perään, että Kristillisdemokraateillakin on ollut puheenjohtajina ”vain ihmisiä”. On ollut ristiriitoja, loukkaantumisia, katkeroitumisia ja siirtymistä toisiin puolueisiin.

Hän kertasi oman hankalan, synkän hetkensä puoluesihteerin taipaleensa alkuvaiheista. Kannatus mateli alhaalla, omassa puoluekentässä oli turhautumista, oli toivetta, että silloinen puheenjohtaja Päivi Räsänen olisi ymmärtänyt tilanteen vakavuuden. Maanselkä tunnusti, ettei osannut heti tukea Räsästä siten, kuin olisi pitänyt. Puolueessa oli tapahtumassa jakautumista.

Puheenjohtajaa pitää tukea juuri sillä hetkellä, kun on se vaikein hetki. Sinun tehtäväsi on tukea.

– Mutta puheenjohtajaa pitää tukea juuri sillä hetkellä, kun on se vaikein hetki. Sinun tehtäväsi on tukea, Maanselkä sanoi osoittaen sanomansa Rannalle.

Toiseksi tärkeäksi tehtäväksi Maanselkä nosti kentän uudistumisen ja elinvoiman turvaamisen.

– Sanotaan, että puheenjohtaja voittaa vaalit. Mutta jos vaaleja ei voiteta, se on puoluesihteerin saamattomuutta.

Maanselkä kertoi, että Rannan tulevassa työhuoneessa puoluetoimistolla on Suomen kartta.

– Siinä vaiheessa, kun et jaksa enää katsoa tuota karttaa ja miettiä aukkopaikkoja ja niiden miehittämistä, olet väärässä tehtävässä! Puoluesihteerin on lopulta huolehdittava yhdessä työporukan ja järjestöpäällikön kanssa siitä, että kaikissa piireissä ja osastoissa on jatkuvuutta, uusia tyyppejä, uusia tekijöitä. Puhelimen on soitava tauotta. Järjestöpäällikkö Mikko Rekimies on hyvä esimerkki siitä, että puhelin koko ajan soi. Kun puhelin lakkaa soimasta, silloin on paha tilanne!

– Jos rekrytointityö ei enää maistu, on hakeuduttava uusiin tehtäviin.

Vaalien kova työ ja menestyspaineet vaativat veronsa. Maanselkä tunnusti, että kymmenen vuotta tässä uurastuksessa tuntuu.

– Muistan viime kuntavaalien jälkeisen ihanan aurinkoisen kesäkuun päivän. Makasin koko päivän Sylvi-tyttären trampoliinilla, ja tunsin katujyrän menneen ylitseni.

– Tervetuloa kerhoon! Kun annat kaikkesi puolueen eteen vaaleissa, se voi olla tunnepuolella musertavaa. Mutta jos et koe sitä tunnetta, et ole tehnyt kaikkeasi.

Kun annat kaikkesi puolueen eteen vaaleissa, se voi olla tunnepuolella musertavaa. Mutta jos et koe sitä tunnetta, et ole tehnyt kaikkeasi.

Puoluevaltuustolle Maanselkä osoitti seuraavat sanansa.

– Kohdelkaa siis tulevaa puoluesihteeriä kuten olette kohdelleet minua! Sitä hyvää kohtelua olen saanut. Ilman sitä en olisi jaksanut.

Kolmas perintö Elsi Rannalle koski kilpailun kestämistä.

– Kentän elinvoimaisuudesta huolehtiminen on jatkuvaa ristipaineen sietoa. Tämä on urheilulaji, koska tässä kilpaillaan jatkuvasti. Kilpaillaan erilaisista tehtävistä.

Maanselkä halusi puheessaan uskoa siihen, että hyvyys, auttavaisuus, ystävällisyys auttavat  pääsemään paremmin päämäärään kuin kovuus, ankaruus ja välinpitämättömyys.

– Meissä on hirvittävästi potentiaalia hyvään, mutta se tulee parhaiten esille – ja tässä on testamenttini puolueelle – jos laitamme ripauksen lämminhenkisyyttä puolueeseemme ja politiikkaamme.

– Olen itse kokenut sitä. Monissa vaaleissa kun on saatu puhallettua yhteen hiileen, on tehty hyviä kampanjoita. 2007 Sari Palm nousi eduskuntaan, 2011 Sauli Ahvenjärvi. Ja Sari Essayah pääsi läpi silloinkin kun se näytti epätodennäköiseltä.

– Puoluesihteerin työlle luo tukensa kenttäväen ystävällisyys, lempeys ja inhimillisyys. Se on auttanut minua jaksamaan, rohkaissut. Pienet muistamiset ovat piristäneet.

– Eniten olen velkaa teille, jotka olette pyyteettömästi antaneet kaikkenne tämän puolueen eteen.

Maanselkä oli pohtinut kristillisyyttä, maailman parasta ideologiaa, elämää muuttavaa voimaa.

– Miten siitä on tullut lähes vihapuhetta? Mehän voisimme olla tämän suomalaisen yhteiskunnan lämminhenkinen sielu – kulttuurimme arvot perustuvat kristillisyydelle.

– Meidän pitäisi luoda tästä kristillisestä perinteestä yhdistettynä lämminhenkisyyteen Suomelle uusi voimavara, jonka säilyttäminen tuntuisi ihmisistä korvaamattoman arvokkaalta.

– Siinä sitä markkinointitehtävää on.

Maanselkä osoitti jälleen sanansa juuri valitulle puoluesihteerille Elsi Rannalle.

– Nyt teillä on puoluesihteeri, jonka tehtävänä on olla somessa, mutta ennen kaikkea innostaa teitä ja saada teistä teidän kyvyt esiin. Valitkaamme yhteistyö, jossa jokainen tekee tehtävänsä, kantaa polttopuut kekoon, pitää yhteispelillä liekkiä yllä.

– Vain yhdessä saamme puolueen pidettyä pystyssä. Yksi sana, jonka haluan jättää teille testamentiksi on: lisätkää sitä lämminhenkisyyttä!

Maanselkä muistutti, että Suomen Kristillisen Liiton puheperinteisiin kuului aloittaa ja lopettaa raamatunlauseella.

– Hyvistä perinteistä ei pidä luopua. Siksi jaan teille loppuun kohdan Raamatusta. Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.

Asmo Maanselkä antoi testamenttipuheessaan Tampereella tuoreelle puoluesihteerille Elsi Rannalla tärkeän perinnön. (Kuva Kristiina Kunnas)

Sari Essayah kiitteli Asmo Maanselän lähtemään ja onnitteli Elsi Rannan aloittamaan. Puoluesihteeri vaihtui Tampereella puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina 27. marraskuuta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

 

 

 

Ylös