”Jos hoitajat, lastentarhanopettajat ja opettajat lähtevät sankoin joukoin vaihtamaan alaa, yhteiskunta on pahassa kriisissä” – KD:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Iina Mattilan mukaan ”hankemaailma” on kuormittanut aloja

11.12.2021 klo 10:24 Eduskunta Samuli Rissanen

Iina Mattila on KD:n eduskuntaryhmän tuore pääsihteeri. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa sisäministeriössä Päivi Räsäsen erityisavustajana. Mattila on KD-Kompassin tämän viikon vieraana Radio Deillä.

– Ennenkaikkea tämä on palvelemisen paikka. Olen kulisseissa vaikuttamassa: Tehtäväni on mahdollistaa sitä työtä, jota KD:n kansanedustajat tekevät ja pitää huolta, että ryhmässä homma toimii, hän kertoo.

Mattila kehuu työyhteisöään, joka koostuu viidestä kokeneesta kansanedustajasta ja ryhmäkanslian väestä. Vaikka Mattilalla on jo kokemusta työtehtävistä eduskuntaryhmässä ja ministeriössä, hän ottaa nykyisen tehtävän oppimiskokemuksena.

Mattila on ollut merkittävä rooli aluevaaliohjelman laatimisessa. Hän kertoo, että KD:n tärkein tavoite aluevaaleissa on se, että hoitoon pääsee silloin, kun sitä tarvitsee.

– KD on politiikassa usein inhimillisyyttä korostava porukka, joka muistuttaa, että kyse on kuitenkin ihmisistä

– KD on politiikassa usein inhimillisyyttä korostava porukka, joka muistuttaa, että kyse on kuitenkin ihmisistä eikä vain rakenteista tai taloudesta, vaikka niitäkin tarvitaan, hän toteaa.

Toiseksi on muistettava lapset ja nuoret, joita korona on kohdellut huonosti. Lapsilla ei ole Mattilan mukaan aikaa odottaa, vaan on varmistetava, että he pääsevät helposti perustason mielenterveyspalveluihin tai vaikkapa koulussa kuraattorin puheille.

– Lapsen elämässä on pitkä aika, jos joutuu odottaa apua kuukausia, Mattila sanoo.

Vaihtoehtobudjetissa KD esittää puolen miljardin lisäpanostusta korona-aikana entisestään pahentuneseen hoitajapulaan ja hoitovelan purkuun.

KD:n mielestä yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia voisi nyt väliaikaisesti nostaa ja ottaa palvelusetelit kunnolla käyttöön, jotta ihmiset saavat nyt hoitoa.

– Ihmiset odottavat leikkauksiaan ja pääsyä seulontoihin ja hoitoihin, Mattila muistuttaa.

Yhtälailla työvoimapula koskee varhaiskasvatusta ja kuormittumista on opetusalalla.

– Jos hoitajat, lastentarhanopettajat ja opettajat lähtevät isoin joukoin vaihtamaan alaa, yhteiskunta on tosi pahassa kriisissä.

Mattilan mukaan aloja on kuormittanut ”hankemaailma”, jossa on vähitellen lisätty vaatimuksia yhdelle jos toiselle alalle, ja on optimoitu viimeisen päälle.

– Nyt se alkaa näkyä siinä, että on kuormittuneita ihmisiä, jotka ajattelevat, että voisiko elämällä jotakin muutakin tehdä. On löydettävä isompi kulttuurinen muutos siihen, mitä työelämästä ajattelemme, Mattila sanoo.

Kuuntele Iina Mattila koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 11.12. klo 12 50.

Ylös