Puoluesihteerinä aloittava Elsi Ranta haluaa kirkastaa kristillisdemokraattista visiota

13.12.2021 klo 12:46 Henkilöt Merja Eräpolku

– Meillä on paras ideologia, ja siitä on hyvä ponnistaa, sanoo vuoden vuoden alusta puoluesihteerin työn aloittava 27-vuotias Elsi Ranta.

Eduskunnassa 2010 pidetty Nuorten parlamentti innosti Elsi Rannan alunperin mukaan poliittiseen toimintaan yläkouluikäisenä. KD Nuorten toimintaan hän lähti mukaan lukioikäisenä.

Vajaat neljä vuotta hän on työskennellyt avustajana eduskuntaryhmässä ja työn ohella viimeistellyt politiikan tutkimuksen maisteriopintojaan Tampereen yliopistossa, pro gradu liittyy kristillisdemokraattiseen ideologiaan.

Marraskuun lopulla puoluevaltuustolle puhunut Ranta muistutti, ettei puolue voi säilyä elinvoimaisena, ellei se kykene uudistumaan ja päivittämään sanomaansa jatkuvasti.

– Nousee uusia ratkaistavia kysymyksiä ja vedenjakajia. Vanhasta on hyvä ammentaa, mutta menneisyyteen ei voi palata, vaan on koko ajan katsottava eteenpäin.

– Haluamme, että kristillisdemokratialla on vaikutusta tässä ajassa, että sanomamme resonoi ja herättää vastakaikua suomalaisissa. Se vaatii oman vision ja sanoman kirkastamista ja uudelleen sanoittamista, ideologian tuntemusta ja siitä ammentamista. Se vaatii kantaa uusiin ilmiöihin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Pystyn hyppäämään liikkuvaan junaan ja jatkamaan siitä, mihin on jääty.

Ranta tuntee eduskuntaryhmän ja puoluetoimiston käytännön työn tilanteen varsin hyvin.
– Tiedän pullonkaulat ja haasteet. Pystyn hyppäämään liikkuvaan junaan ja jatkamaan siitä, mihin on jääty.

Sari Essayah’n (vas) ja Elsi Rannan yhteistyö alkoi vuonna 2014, kun Ranta oli alkuvuoden harjoittelijana mepin toimistossa Euroopan parlamentissa Brysselissä. Kuva: Merja Eräpolku

Puoluesihteeri on ennen muuta puolueen puheenjohtajan työpari.

– Sen minkä voin, olen valmis tekemään puheenjohtajan kuorman keventämiseksi, jotta hän voi keskittyä olennaiseen – puolueen johtamiseen.

– Puoluesihteerin on oltava kuulolla kentän suuntaan ja tavoitettavissa matalalla kynnyksellä.

KD:lla on 170 paikallisosastoa, joista monissa on toiveita, että saataisiin sukupolvenvaihdos. Lisäksi edessä häämöttää jo eduskuntavaalit.

– Uudistuminen vaatii rohkeutta haastaa totuttuja toimintatapoja ja kykyä ottaa käyttöön uusia työkaluja viestin välittämiseksi.

– Asiat eivät muutu hetkessä ja isoja muutoksia edeltää sitäkin suurempi määrä pienempiä askelia. Yhteinen visio kannattelee ja luo uskoa. Se näkyy ulospäin ja tarttuu, Ranta muistutti puoluevaltuuston jäseniä.

Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin heräsi Elsi Rannassa jo yläastevuosina Vihdissä.

– Meillä oli värikkäitä keskusteluja koululuokassa. Nuorten parlamentissa tapasin Päivi Räsäsen, joka kannusti hakemaan harjoitteluun mepin toimistoon Brysseliin.

Ranta lähestyi heti Sari Essayah’a kertoen kiinnostuksestaan ja sai vastauksen palata asiaan täytettyään 18 vuotta. Haave harjoittelusta Euroopan parlamentissa toteutui meppikauden viime metreillä 2014.

Juutalais-kristilliset arvot yhdistävät eurooppalaisia kansoja

KD:n EPP-delegaatteja Zagrebissa 2019: Tiina Tuomela (vas), Sonja Falk ja Elsi Ranta.

Koululaisena Sveitsissä ja Ranskassa asunut Ranta tunnistaa itsessään vahvan eurooppalaisen identiteetin. KD Nuorten varapuheenjohtajana ja kv-sihteerinä hän paneutui etenkin EU-politiikkaan ja hänen kynästään on lähtöisin muun muassa KD Nuorten eurovaaliohjelma.

– Yhteistyön tarve korostuu niissä globaaleissa haasteissa, joihin jäsenmaiden voimavarat eivät yksin riitä.

– Samaan aikaan pidän huolestuttavana nykyistä kehitystä, jossa yhteisesti sovituista säännöistä ja periaatteista ei pidetä kiinni, vaan jatkuvasti lisätään jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta. Kehitys on luottamusta ja unionia hajottava.

Nuoret kristillisdemokraattien ehdokkaat kampanjoivat Tampereella 2017.

Elsi Ranta pitää tärkeänä, että Suomen KD:sta tuli Euroopan kansanpuolueen EPP:n täysjäsen 2018. Hän on edustanut KD Nuoria useita vuosia YEPP:n kokouksissa. 2019 hän oli yksi KD:n eurovaaliehdokkaista.

– Juutalais-kristilliset arvot yhdistävät eurooppalaisia kansoja ja tekevät Euroopasta ainutlaatuisen ja puolustamisen arvoisen, Ranta muistuttaa.

 

Kuuntele Elsi Rannan KD-Kompassi- haastattelu 

Ylös