”Kokeneet eläköityneet hoitajat lievittämään akuuttia terveydenhuollon henkilöstöpulaa” – Sari Tanus esittää kahden verokirjan mallia, jotta työskentely kannattaisi

16.12.2021 klo 19:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus nosti eduskunnan syyskauden viimeisellä kyselytunnilla esiin terveydenhuoltoalan henkilöstöpulan.

Koronatilanne on uhkaavasti pahentunut, ja siihen liittyen Tanus antoi hallitukselle kiitosta viimeaikaisista konkreettisista suunnitelmista niin pikatestin käytön laajentamisen, nolla-alvin saamisen kuin terveydenhuollon lisähenkilökunnan saamisenkin suhteen.

Tanus muistutti, että yksi iso potentiaali on kokeneissa, osaavissa eläkeläisissä, joista monet haluaisivat tarttua ainakin osa-aikatyöhön, jos se vain olisi kannattavaa.

– Olen esittänyt eläkeläisille niin sanottua kahden verokirjan mallia, jossa eläketulojen verotuksesta erillisenä verotettaisiin tehtävää työtä. Jos eläkkeellä oleva hoitaja voisi eläkkeensä lisäksi ansaita 10 000 euroa vuodessa perusveroprosentilla, työn vastaanottaminen olisi kannattavaa.

– Kysyisinkin: voisiko sote-alalla tällaista mallia nopeasti tutkia ja kokeilla ja näin osaltaan saada lievitystä henkilöstöpulaan, hän kysyi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko mukaan Tanus otti esiin tärkeän aiheen.

– Itsekin haluan antaa tunnustuksen ja kiitoksen eläkkeellä oleville terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ovat nyt alkuviikolla tehtyä ministeri Kiurun julkista ehdotusta pohtineet ja ajatelleet, että voisivat antaa panoksensa tähän hyvin vaativaan tilanteeseen ja rokottamisen tarpeeseen, niin että mahdollisimman moni suomalainen saisi kolmosrokotteen mahdollisimman pian.

Hallitus suhtautuu Saarikon mukaan myönteisesti ehdotuksiin, jotka liittyvät eläkeikäisen väestön kannusteisiin vastaanottaa työtä, tehdä projektin, tehdä muutaman työvuoron tai poikkeuksellisen urakan kuten tällä hetkellä.

– Meillä on tehty päätös siitä, että yli 60-vuotiaiden suomalaisten työtulovähennystä parannetaan, eli sitä kautta heidän verotuksensa kevenee, ja mitä iäkkäämpi on, sitä enemmän siihen kohdistuu kevennystä.

– Saamme sen voimaan vasta vuonna 23 siitä syystä, että teimme poikkeuksellisen ratkaisun, ikäsidonnaisen veroratkaisun, jota pitää perustuslaillisesti huolellisesti tutkia. Eläkeläisten kannuste työhön on tärkeä, Saarikko vastasi.

Ylös