Asmo Maanselkä kolumnissaan: Asumisen hinta alas

20.12.2021 klo 21:19 Uutiset Asmo Maanselkä

Sosiaaliturva-kysymykset ovat edelleen sydämelläni uudessa työpaikassa. Asumisen hinta on noussut viime aikoina kasvukeskuksissa. Tarve kohtuuhintaisille asunnoille on kasvanut.

Suomen noin 3,2 miljoonasta asunnosta joka kolmas on rahoitettu arava- tai korkotukilainalla. Se on halpa tapa edistää kohtuuhintaista asumista.

Korkotuki maksaa valtiolle vuosittain muutaman miljoona euroa, johtuen valtion ylivertaisesta rahoitusasemasta. Onko valtiontakauksella korkotuetun asunnon vuokra edullista myös asukkaalle? Annan esimerkin. Syksyllä 2021 Triplan viereen Pasilaan valmistuneessa Avain Asuntojen kohteessa yksiön vuokra oli halvimmillaan 550 €/kk. Tämä hinta on reilusti alle markkinahinnan. Asukkaita tuli ovista ja ikkunoista. Koko puhelinpalvelu tukkiutui, kun asuntojen vuokraus alkoi.

Kun uusi vastaava kerrostalo valmistuu tämän kohteen viereen 2022 vuoden alussa, ei sitä näillä hintatasoilla paljon tarvitse markkinoida.

Vuoteen 2010 verrattuna tavallisten kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen määrä on laskenut yli 43 000:lla.

Luulisi, että kohtuuhintaisen ja ympäristölle kestävän asuntotuotannon edistäminen olisi myös hallituksen ykköshanke. Syksyn budjettiriihessä ARA:n valtuuksia myöntää korkotukilainoja nostettiin ensi vuodelle 150 miljoonalla eurolla, mikä ei ole nykytilanteessa riittävästi. Vuoteen 2010 verrattuna tavallisten kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen määrä on laskenut yli 43 000:lla.

Suomen kohtuuhintaisten ARA-asuntojen vuosituotanto on 7 800–9 000 asuntoa, vaikka tarve olisi 12 000 asunnolle vuosittain. Siten ARA-asuntojen määrä ei ainakaan vähenisi nykyisestä. Näin voitaisiin rakentaa sosiaalisesti oikeudenmukaista ja ympäristöllisesti kestävää Suomea.

Tässä olisi hyvä vaaliteema KD:lle. Puolueelle vinkki: saa käyttää muttei ole pakko.

Kirjoittaja Asmo Maanselkä aloitti loppuvuodesta Avain Asuntojen markkinointipäällikkönä. Hän toimi Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä 2011–21.

 

 

Ylös