”Ostamme aikaa, jotta omikron ei aiheuta vakavaa uhkatilaa” – Krista Kiurun mukaan kaikki hätäjarrulle asetetut kriteerit ovat täyttyneet

22.12.2021 klo 09:47 Politiikka Samuli Rissanen

Perhe – ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kaikki hätäjarrulle asetetut kriteerit täyttyvät täysimääräisesti. Hallituksen asettamilla kiristyksillä pyritään vastaamaan omikron-virusvariantin aiheuttamaan uhkaan.

Hallitus on päättänyt uusista rajoituksista vaikean koronatilanteen hillitsemiseksi. Rajoitustoimenpiteet käynnistävät käytännössä hätäjarrumekanismin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kaikki hätäjarrulle asetetut kriteerit ovat täyttyneet täysimääräisesti.

Kiuru arvioi aamun lehdistötilaisuudessa, että rokotuskattavuuden ja -suojan kasvattaminen on nyt rajoitusten ohella olennaista. Omikron-muunnos näyttää kiertävän myös kahden rokotuksen antamaa suojaa.

Virusmuunnoksen leviämistä on jo nähty Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta muunnos ei ole vielä vyörynyt voimalla kaikkialle Suomeen.

Suojavallia tarvitaan, jotta kolmannen rokoteannoksen antamista voidaan vauhdittaa.

Ministerin mukaan ”suojavallia” tarvitaan, jotta kolmannen rokoteannoksen antamista voidaan vauhdittaa.

– Ostamme siis lisää aikaa, jotta omikronin ei aiheuta vakavaa kansallista uhkatilaa ja saamme samalla rokotuksia edistymään, Kiuru totesi.

Eilen koronatoimista päättänyt hallitus korostaa kolmansien rokotusten merkitystä ja niiden antamisen vauhdittamista kunnissa. Edelleen on tärkeää, että myös ensimmäisen ja toinen rokote otetaan, sillä Suomessa on lähes 800 000 täysin rokottamatonta aikuista.

Koronapassin käyttöön on tulossa uusia rajoituksia leviämisvaiheen alueilla, johon kuuluu tällä hetkellä neljää maakuntaa lukuunottamatta koko Suomi. Rajoitukset tulevat voimaan portaittain  ja ovat voimassa noin kolme viikkoa.

Koronapassin käytön rajoitukset koskevat kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja kuten baareja, karaokeravintoloita, yökerhoja sekä massatilaisuuksia, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Kohtalaisen riskin tiloja ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi yli 10 henkilön kuorolaulutilaisuudet, ulkona olevat katsomot, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty sekä messut, joissa ei ole erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi. Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuisi edelleen.

Ravitsemusliikkeissä koronapassin käyttöä rajataan jo perjantaista 24.12. alkaen niin, että anniskelu päättyy ravitsemusliikkeissä klo 21 ja aukiolo klo 22.

Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallittaisiin koronapassilla 18-20.

28. joulukuuta Suomi palauttaa käyttöön myös sisärajavalvonnan, ja se on voimassa 16. tammikuuta saakka. Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. Vaatimus ei koske kuitenkaan Suomen kansalaisia.

Ylös