”Autetaan ajoissa ja edistetään terveyttä” – Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoon pyrkivälle Anne Nätyngille vaaleihin lähteminen oli mutkaton päätös

31.12.2021 klo 13:59 Politiikka Samuli Rissanen

Alajärveläinen tiiminvetäjänä liike-elämässä työskentelevä Anne Nätynki pyrkii Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon ehdokasnumerolla 138.

Nätynki kertoo, että ehdolle lähteminen aluevaaleissa oli varsin mutkaton päätös.

– Kun puolueen tavoitteet ehdokasasettelusta tulivat julki, oli aivan luonnollista ja itsestään selvää että lähden ehdolle. Koen, että velvollisuuteni yhteiskunnassa ja KD:n jäsenenä on tehdä oman pienen osani että yksikään ääni ei menisi ohi jos ehdolla oloni sitä edellyttää, hän sanoo.

Oli aivan luonnollista ja itsestään selvää, että lähden ehdolle

Yhtenä tärkeimmistä ajettavista asioista Nätynki pitää ikäihmisten hoitoa ja huolenpitoa ja samalla  omaishoitajien jaksamista ja virkistystä. Esimerkiksi ikäihmisten asumispalvelut on tärkeä saada säilyttää lähellä omaisia.

Tärkeää on niin ikään taata riittävän nopea avun saanti nuorille, joilla on henkinen jaksaminen loppumassa. Ennaltaehkäisevä, pitkäjänteinen toiminta tuottaa parhaimman lopputuloksen.

– Tässä yhteydessä on syytä mainita yhtälailla erityislapsiperheiden jaksaminen ja hyvinvointi. Yleisesti ottaen reuna-alueilla asuvien ihmisten hoitoon pääsy  eli päivystyksen lisäksi lääkärinvastaanotto pitäisi olla lähellä ja sinne pitäisi päästä riittävän nopeasti.

KD:n aluevaaliohjelmasta hän nostaa myös esiin sen, että autetaan ajoissa ja edistetään terveyttä.

– Nyky yhteiskunnassa ehdimme vain sammuttamaan ”tulipaloja” kun pitäisi katsoa juurisyihin ja lähteä tekemään korjaavia toimenpiteitä jo perusrakenteisiin, ennen kuin auttaminen on vaikeampaa, pitkäkestoisempaa ja kalliimpaa. Liian usein apu saadaan henkilöille liian myöhään, hän muistuttaa.

Nätynki on huolissaan pahenevasta hoitajapulasta. Työhyvinvointi ei näy työvuorolistojen suunnittelussa.

– Hoitajan työ on 24/7/365 aamu/iltavuoroja ilman erotusta viikon ja viikonlopun välillä. Virkistystoimintaa ei juurikaan ole tarjolla. Työ on raskasta raatamista ja vaatimuksia täynnä. Työn arvostus ei ole sillä tasolla kuin sen tulisi olla sen vaativuuteen nähden, hän sanoo.

Hoitajien palkka pitäisi Nätyngin mukaan olla vastuullisuuteen ja vaativuuteen nähden paljon parempi. Palkka itse ei tosin motivoi kauaa, jos ei ole kutsumusta, mutta kutsumusammatissa olevat kuitenkin pysyisivät alalla.

– Heitä on paljon jotka tekevät sydämellään hoitotyötä, mutta arvostuksen puute kuluttaa ihmisiä loppuun.

Anne Nätynki

– 61-vuotias osaston esimies

– Yo-merkonomi ja lisäksi lähihoitajakoulutus muutaman vuoden takaa.

– Naimisissa, 4 lasta, 10 lastenlasta

– Järviseudun Omaishoitajayhdistyksen hallituksen jäsen ja vpj, Järvi-Pohjanmaan vammaisneuvoston jäsen  (omaishoitajayhdistyksen edustajana)

– Harrastaa kuorolaulua ja opintoja Musiikkiopistossa poikkihuilussa

Ylös