– Vanhempien kasvatustyön tukeminen ehkäisee lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä, Kanta-Hämeen aluevaaliehdokas Jenni Tuomala sanoo

31.12.2021 klo 11:07 Politiikka Samuli Rissanen

– Tuon pankkialan ammattilaisena rahoituksen vahvaa osaamista keskusteluun sekä nuorena äitinä lapsiperheiden näkökulmaa, Kanta-Hämeen aluevaaliehdokas Jenni Tuomala kertoo.

– Riihimäen KD on pieni, mutta aktiivinen puolue alueellaan ja meillä on hyvä tekemisen meininki. Koemme saaneemme vaikuttaa niin oman kuntamme asioihin, kuten sote-uudistuksen valmisteluun, Tuomala kertoo KD-lehdelle.

Pankkialan ammattilaisena hän on mukana tuomassa rahoituksen vahvaa osaamista keskusteluun sekä nuorena äitinä tärkeää lapsiperheiden näkökulmaa.

– Vanhempien kasvatustyön tukeminen ehkäisee lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä. Puhun myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lisäämisen puolesta sekä pidän tärkeänä omaishoitajien tukemista arvokkaassa tehtävässään, Tuomala kertoo vaaliteemoistaan.

– Henkilöstön pysyvyys olisi ihanteellista niin potilaiden kuin työntekijöiden työhyvinvoinnin näkökulmasta

Kanta-Hämeessä palvelut on Tuomalan mukaan pääasiallisesti järjestetty hyvin ja tehokkaasti. Hoitohenkilökunnan hyvinvointi ja jaksaminen vaativat kuitenkin panostuksia. Esimerkiksi palkkauksen ja palkitsemisen pitäisi olla kannustavaa, mutta hyvinvointialueiden ei pitäisi kilpailla voimakkaasti keskenään henkilöstöresursseista.

– Henkilöstön pysyvyys olisi ihanteellista niin potilaiden kuin työntekijöiden työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tätä varten tulee panostaa myös hyvään henkilöstöjohtamiseen.

KD:n vaaliohjelmasta Tuomala nostaakin tärkeimpänä hoitoalan henkilöstön työolojen merkittävän parantamisen. Hän muistuttaa, että hyvinvoiva henkilöstö on ensisijaisen tärkeä tekijä, kun halutaan laadukasta ja turvallista terveydenhoitoa.

– Sote-alan koulutuksen saaneista yli 72 000 tekee töitä muualla kuin koulutuksensa mukaisissa töissä. Hoitoalan houkuttelevuutta ja työnantajakuvaa on kehitettävä, hän sanoo.

Myöskään palo- ja pelastustointa ei saisi Tuomalan mukaan unohtaa, vaan palvelut on turvattava ja sitä on oltava saatavilla hädän hetkellä. Sisäministeriön selvityksen perusteella Suomeen tarvitaan kymmenen vuoden sisällä tuhat pelastajaa lisää. Palo- ja pelastustoimen resursseista ei saa tinkiä, jotta varmistetaan henkilöstön jaksaminen kuormittavassa työssä.

Tuomala pitää tärkeänä, että julkinen ja yksityinen sektori tasapainottaisivat tulevaisuudessa toisiaan ja siksi esimerkiksi Kela-korvaukset on säilytettvää ja palveluseteleitä hyödynnettävä.

– Yksityisiä palveluita hyödyntämällä saadaan koronan myötä syntynyttä hoitovelkaa kurottua julkiselta puolelta. Yksityinen sektori tarjoaa myös sellaisia palveluita, kuten suunterveydenhuoltoa tai gynekologi-palveluita, joihin julkisella puolella voi olla haastavaa päästä kohtuullisessa ajassa, hän muistuttaa.

Digitaalisia palveluja Tuomalan mielestä hyödynnetty liian vähän julkisella puolella ja hän toivoo tähän merkittävää panostusta.

– En toki niin, ettei henkilökohtaista palvelua olisi saatavilla, vaan siten, että digitaaliset palvelut tukisivat hoitohenkilökuntaa työssään sekä mahdollistaisivat potilaille sujuvan asiointikokemuksen.

Jenni Tuomala

– 33-vuotias rahoitusasiantuntija ja tradenomi

– Naimisissa, kaksi alle kouluikäistä tyttöä

– Riihimäen kaupungin varavaltuutettu, Sivistyksen ja osaamisen lautakunnan jäsen

– Aloittaa tammikuussa kauppatieteiden maisteriopinnot Vaasan Yliopistossa.

 

Ylös