Erikoislääkäri Marja Salonius ehdolla Vantaa-Keravan aluevaltuustoon: ”Hoitajien palkkakuoppa täytettävä”

1.1.2022 klo 17:27 Henkilöt Kristiina Kunnas

– Peruspalveluista löytyy jatkuvasti valittamista. Ne on saatava kuntoon, vaatii vantaalainen erikoislääkäri ja Vantaa-Keravan aluevaaliehdokas Marja Salonius.

– Ei tarvinnut kenenkään houkutella mukaan, kun kerrankin on vaalit, joissa on kyse tärkeistä oman elämäntehtäväni asioista. Olen ollut ehdolla kaikissa kuntavaaleissa vuodesta 2004, joten ehdokkuus sujuu jo rutiinilla, vantaalainen työterveyden erikoislääkäri Marja Salonius toteaa.

Hänelle tärkeimpiä asioita aluevaalikampanjassa ovat peruspalvelut.

– Haluan, että ne sujuvat ja ovat saavutettavia. Erikoistason sairaanhoitoon on meillä satsattu ja se on ollut hyvällä tasolla jo pitkään, mutta peruspalveluista löytyy valittamista jatkuvasti, Salonius kritisoi.

– Peruspalveluihin kuuluvat myös vanhusten hoivan laatu ja kaikki ennaltaehkäisy, eli neuvolat, liikunta, perhepalvelut sekä päihdepalvelut.

Saloniuksella on parannusehdotuksia Vantaa-Keravan hyvinvointialueelle.

– Terveyskeskukseen pitäisi saada  lisää lääkärinvirkoja ja tietysti työolot sellaisiksi, että virat saadaan täytettyä. Hoitajien palkkakuoppa pitää  täyttää.

– Avustavaa henkilöstöä pitää digilaitteista huolimatta olla riittävästi, ettei lääkärien ja hoitajien tarvitse tehdä  toimistotöitä ja muuta huoltohommaa, vaan että he voivat keskittyä potilastyöhön.

Marja Salonius iloitsee siitä, että Kristillisdemokraattien aluevaaliohjelma alkaa lähipalvelujen esiin nostamisella.

Hän ei usko, että hoitajapula helpottaa, ellei palkkausta selkeästi korjata.

– Hoitajien työolot pitää korjata niin, ettei työtä ole liikaa. Päivään sisältyvät tauot on voitava pitää ja avustavaa henkilöstöä on oltava saatavilla, Salonius korostaa.

Hän muistuttaa että vaikka sotea nyt uudistetaan, on se samalla vanhaa tuttua asiaa, mitä kunnat ovat hoitaneet iät ja ajat.

– Kun terveyskeskukset 1972 tulivat, oli se suuri mullistus. Sen jälkeen on ollut omalääkärisysteemejä, jotka ovat kaatuneet liian isoihin väestöalueisiin.

– Ei kukaan jaksa uuvuttavaa tauotonta työtä. Lääkärit pakenivat yksityispuolelle, jossa työpäivänsä voi suunnitella itse, Salonius selostaa.

Ei kukaan jaksa uuvuttavaa tauotonta työtä. Lääkärit pakenivat yksityispuolelle, jossa työpäivänsä voi suunnitella itse.

– Kansa  pitää kalliita yksityislääkäripalveluja parempana ihan vain siksi, kun sinne pääsee juuri silloin, kun tarvitsee. Samat lääkärit toimivat julkisella ja yksityisellä puolella, samoin taidoin. Kyse on vaan oman työn järjestelyyn vaikuttamisesta ja resurssien riittävyydestä.

Saloniuksella on ennustus sote-uudistuksen onnistumisesta.

– Näiden kahden asian organisoimisessa – työn järjestelyn ja resurssien riittävyyden – sote onnistuu tai kaatuu. Juuri samat edellytykset vaaditaan hoitajapulan ratkaisuun, tosin siellä tarvitaan lisää palkkaa myös.

– Kannattaisi ottaa oppia niistä kunnista, joissa asiat toimivat hyvin. Niitäkin kuntia on.

– Jonojen poistossa kannattaa miettiä myös niiden maiden järjestelmiä, joissa  jonoja terveydenhuoltoon ei ole, Salonius ehdottaa.

Erikoislääkäri Marja Salonius, Vantaa, ehdolla Vantaa-Keravan aluevaaleissa, numero 415

• 72-vuotias eläkkeellä oleva työterveyshuollon erikoislääkäri
• naimisissa, kolme lasta, kolme lastenlasta
• Vantaalla Vantin hallituksen jäsen, Vantaan Kristillisdemokraattien sihteeri
• harrastaa kuntosalia ja kirjoittamista Vantaan kirjoittajissa
• uimahyppyvalmentaja; valmentaa kaiken ikäisiä aikuisia Härvelissä ja masters-kilpailuissa, joissa itsekin hyppää mukana
• Suomen vanhin kilpaileva naispuolinen uimahyppääjä
Ylös