Pirkanmaan Kristillisdemokraatit hermostuivat jäädessään Aamulehden vaalikeskustelusta ulos – ”Vain viisi suurinta pääsee mukaan”

7.1.2022 klo 18:20 Politiikka Kristiina Kunnas

Pirkanmaan suurin maakuntalehti, Tampereella ilmestyvä Sanoma-konserniin kuuluva Aamulehti, päätti kutsua Live-vaalitenttiinsä ainoastaan viisi suurinta eduskuntapuoluetta. Ulos jääneet Vasemmistoliitto, KD, RKP ja Liike Nyt tuohtuivat ja lähettivät vetoomuksen Aamulehteen. Mitään muutosta ei kuitenkaan tullut. – Yhdenvertaisten poliittisten oikeuksien kannalta on tärkeää, että media ja lehdistö kohtelee tasapuolisesti kaikkia puolueita ja ehdokaslistoja järjestämissään vaalitenteissä, vetoomus muistuttaa.

KD Pirkanmaan toiminnanjohtaja Riitta Haapala odotti Kristillisdemokraateille kutsua Aamulehden Live-vaalikeskusteluun, joka pidetään verkkolähetyksenä keskiviikkona 12. tammikuuta. Kun kutsua ei alkanut kuulua, hän alkoi kysellä sen perään.

– Saimme tiedon, että eduskuntapuolueista vain viisi suurinta oli päätetty ottaa mukaan. Muita neljää, eli Vasemmistoliittoa, RKP:tä, Kristillisdemokraatteja ja Liike Nytiä ei kutsuttu, eikä niiden kanssa tehtäisi vaalikeskustelua myöhemminkään, Haapala kertoo.

– Tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Tämä ei ole yhdenvertaista, ei puolueiden eikä äänestäjän kannalta, Riitta Haapala arvostelee.

Tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Tämä ei ole yhdenvertaista, ei puolueiden eikä äänestäjän kannalta. – KD Pirkanmaan toiminnanjohtaja Riitta Haapala

Rannalle jätetyt puolueet eivät jättäneet asiaa sikseen, vaan lähettivät keskiviikkona 5. tammikuuta yhteisen vetoomuksen Aamulehteen. (Vetoomus luettavissa kokonaisuudessaan tämän jutun lopussa.)

”Mielestämme tämä loukkaa niin demokratiaa kuin puolueiden ja äänestäjien tasa-arvoa. Päätös viestii myös siitä, ettei Aamulehti halua palvella koko lukijakuntaansa”, vetoomuksessa todetaan.

”Vetoamme Aamulehteen, jotta kutsun saavat kaikki eduskuntapuolueet! Maakunnan päälehdellä olisi vielä mahdollisuus muuttaa päätöstään ja osoittaa, että aluevaalit kuuluvat kaikille. Vaalikeskustelut voidaan järjestää vaikka kahdessa osassa”, vetoomus muistuttaa.

Vetoomuksen allekirjoittivat Pirkanmaan Vasemmistoliiton ja KD:n puheenjohtajat Virva-Mari Rask ja Piia Nurmela sekä Liike Nytin varapuheenjohtaja Karoliina Kähönen ja RKP – SFP Tampereen puheenjohtaja Rikard Bjurström.

Vetoomuksen lähettämistä edelsivät eri puolueiden yhteydenottoyritykset Aamulehden vastaavalle päätoimittajalle Jussi Tuulensuulle. Kuultuaan syrjivän uutisen siitä, ettei vaalikeskusteluun pääsisi, soitti ainakin kahden puolueen puheenjohtaja päätoimittajalle viestejä jättäen, saamatta kuitenkaan vastausta.

– Vastaava puheenjohtaja Tuulensuu totesi minulle puhelimessa alkuviikosta, ettei meitä neljää eduskuntapuoluetta kutsuta mukaan, sillä keskustelu ei olisi jouheaa kuin viiden kanssa, Riitta Haapala muistelee käymäänsä puhelinkeskustelua.

Aamulehti vastasi saamaansa vetoomukseen loppiaisena 6. tammikuuta. ”Rajaukseen vaikutti osittain koronaturvallisuus. Rajasimme määrää myös keskustelun sujuvuuden varmistamiseksi. Jos panelisteja on enemmän kuin viisi, yksittäisten kysymysten käsittely kestää kauan ja keskustelun vuorovaikutteisuus kärsii”, Aamulehti selitti tekemäänsä päätöstä vain viiden suurimman puolueen edustajien kutsumisesta Live-tenttiin.

Myös Yle uutisoi asiasta tänään 7. tammikuuta. (Lue täältä) Se otsikoi juttunsa näin: Viisi puoluetta arvostelee julkisesti Aamulehteä, kun kaikki puolueet eivät pääse tenttiin: Aamulehden mukaan keskustelusta haluttiin vilkas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Elsi Ranta pohtii sitä, onko vaalikeskustelujen poliittisesta syrjinnästä tulossa trendi. Eli että suuret mediatalot päättävät mielivaltaisesti – vaikkapa vain kulloisiinkin galluplukuihin perustuen – mitkä puolueet ne kutsuvat keskusteluihinsa.

Kristillisdemokraatteja ei kutsuta myöskään Iltalehden tenttiin.

– Tällaiselta nyt näyttää. Tänään perjantaina tuli tieto, ettei Kristillisdemokraatteja kutsuta myöskään Iltalehden tenttiin, harmittelee puoluesihteeri Ranta.

– Tällainen toiminta vahvistaa suurempien puolueiden asemaa ja vaikeuttaa tenttien ulkopuolelle jäävien puolueiden mahdollisuuksia saada sanomansa läpi, Ranta huomauttaa.

 

Vasemmistoliitto, KD, Liike Nyt ja RKP syrjäytettiin aluevaalien Live-keskustelusta Aamulehdessä:

Vetoomus demokratian puolesta Aamulehdelle 5.1.2022

Aamulehti on päättänyt jättää vaalipaneelistaan ulos neljä eduskuntapuoluetta ja lähettänyt kutsun 12.1. pidettävään vaalikeskusteluun vain viidelle puolueelle. Mielestämme tämä loukkaa niin demokratiaa kuin puolueiden ja äänestäjien tasa-arvoa. Päätös viestii myös siitä, ettei Aamulehti halua palvella koko lukijakuntaansa.

Vetoamme Aamulehteen, jotta kutsun saavat kaikki eduskuntapuolueet!
Maakunnan päälehdellä olisi vielä mahdollisuus muuttaa päätöstään ja osoittaa, että aluevaalit kuuluvat kaikille. Vaalikeskustelut voidaan järjestää vaikka kahdessa osassa.

Hyvinvointialuevaalit ovat todella tärkeät vaalit Suomessa, ja ne koskettavat jokaista pirkanmaalaista. Vaalit järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Kyseessä on historiallisen suuri uudistus, josta päättäminen on muidenkin puolueiden, kuin viiden suurimman varassa. Kaikki yhdeksän eduskuntapuoluetta ovat olleet päättämässä sote-uudistusta koskevasta lainsäädännöstä.

Demokratian ja kansalaisten yhdenvertaisten poliittisten oikeuksien kannalta on tärkeää, että media ja lehdistö kohtelee tasapuolisesti kaikkia puolueita ja ehdokaslistoja järjestämissään vaalitenteissä. Tämä tukee sananvapautta, josta lehdistökin nauttii, ja jota sen pitäisi sitä myös omalta osaltaan toiminnallaan tukea.

Allekirjoittajat:
Vasemmistoliitto – Pirkanmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Virva-Mari Rask
Kristillisdemokraatit – KD Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Piia Nurmela
Liike Nyt, puolueen varapuheenjohtaja Karoliina Kähönen
RKP – SFP Tampere, puheenjohtaja Rikard Bjurström

 

Ylös