”Palveluverkkoja koskevia päätöksiä ei pidä tehdä yksinkertaisella enemmistöllä” – Sari Essayah arvioi, että hyvinvointialueilla suuret kaupungit uhkaavat jyrätä pienet kunnat

7.1.2022 klo 11:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo KD-Kompassi -ohjelmassa, mistä tammikuun aluevaaleissa on kysymys ja miksi kannattaa äänestää nimenomaan kristillisdemokraatteja.

Essayah arvioi, että aluevaaleissa on kyse yhdestä Suomen itsenäisyyden ajan suurimmasta muutoksesta, kun kuntien vastuulla olevat sote-palvelut ja pelastuspalvelut siirtyvät 21 alueelle samalla, kun Helsinki hoitaa omansa.

Hyvinvointialueet saavat rahoituksensa valtiolta, mutta samalla rahoitus vähenee kuntatalouden puolelta. Muutos näkyy siis suuresti kuntien tehtävissä ja resursseissa.

– Uusiksi menevät niin verotus kuin valtionosuudetkin, Essayah muistuttaa.

KD tavoittelee vaaliohjelmansa mukaisesti enemmän hyvinvointia ja vähemmän hallintoa.

– Hoitoon on päästävä yhden luukun periaatteella.

Tavoitteena on Essayah’n mukaan terveempi Suomi. Siinä korostuvat ennaltaehkäisy, terveyden edistäminen, nopea hoitoonpääsy, tiedolla johtaminen ja henkilöstön hyvinvointi. Palveluiden pitää löytyä läheltä, ei pelkästään hyvinvointialueiden keskuskaupungeista.

– Hoitoon on päästävä yhden luukun periaatteella. Tämä korostuu erityisesti, kun puhutaan ikäihmisten asumispalveluista.

Hoitoketjujen on oltava sujuvia ja apua on saatava matalalla kynnyksellä. Vanhustenhoidossa on toteuduttava KD:n lanseeraamat neljä takuuta eli ulkoilu-, ruokailu-, yhteisö- ja hygieniatakuu.

Essayah karsisi kuluja hyvinvointialueiden byrokratiasta.

– Emme tarvitse piilopuoluetukea valtuustoryhmille emmekä poliittisia virkanimityksiä. Emme myöskään halua, että ihmisten verotaakka lisääntyy. Emme siis kannata maakuntaveroa.

Essayah on huolissaan myös pienten kuntien asemasta hyvinvointialueilla.

– Melkein puolet useimpien hyvinvointialueiden äänistä annetaan keskuskaupungeissa, joten huoli on, että pienten kuntien ääni jää kuulumatta, hän toteaa.

Ongelmaa kristillisdemokraatit taklaisivat monipuolisella lautakuntarakenteella, joka takaisi, että kaikista kunnista on edustus aluehallinnossa.

– Palveluverkkoja koskevia päätöksiä ei pitäisi koskaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä, Essayah sanoo.

KD keskittyikin ehdokasasettelussaan siihen, että mahdollisimman monesta kunnasta on ehdokkaita. Essayah antaa äänestysvinkin: pienissä kunnissa kannattaa keskittää äänet KD-ehdokkaalle.

– Sieltä läpimeno on paljon todennäköisempää KD:n listalta kuin niillä puolueilla, joiden kärkiehdokkaat tulevat suurista kaupungeista.

Aluevaalit osuvat Essayah’n mukaan KD:n politiikan ytimeen, sillä sosiaali- ja terveyspolitiikassa on paljon arvokysymyksiä.

– Vanhusten ja vammaisten sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät linjaukset, ennaltaehkäisy ja matalan kynnyksen palvelut, hän listaa.

Ehdokasjoukkoonkin on valikoitunut paljon juuri näiden asioiden ammattilaisia.

– Ajattelen, että meillä on sellaiset ehdokkaat, joilla on sekä arvot että asiantuntemusta, Essayah sanoo.

Kuuntele koko Essayahin haastattelu KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 8.1. klo 12.50.

 

Ylös