Tiina Sinkkonen, Sipoo, Itä-Uusimaa: ”Hoitajamitoituskaan ei auta, jos hoitajia ei saada ja jos kotisairaanhoito on ylityöllistetty”

13.1.2022 klo 17:45 Henkilöt Kristiina Kunnas

– On järkyttävää, että nuori voi joutua odottamaan psykiatrille tai psykologille pääsyä monia kuukausia, toteaa sipoolainen sairaanhoitaja-laulupedagogi Tiina Sinkkonen. Hän haluaa kehittää ratkaisuja, joilla lähipalvelut voidaan turvata hyvinvointialueen kaikissa osissa, kustannustehokkaasti.

Tiina Sinkkonen kertoo, että kuntavaalien jälkeinen väsähdys viime kesänä hiukan pitkitti päätöstä aluevaaleihin lähtemisestä.

Sitten hän huomasi, että moni aluevaltuustojen päätettäväksi tuleva asia on hänelle läheinen ja tärkeä.

– Olen paljon työskennellyt vanhuspalveluissa ja siksi vanhusten asiat ja hoidon ongelmat ovat erityisen lähellä sydäntä. Hoitajamitoituskaan ei auta, jos hoitajia ei saada ja jos kotisairaanhoito on ylityöllistetty.

Sinkkonen on tehnyt pitkän uran laulajana ja laulupedagogina, mutta hänen ensimmäinen ammattinsa on sairaanhoitaja.

– Minulla melko pitkä työkokemus alalta, hän kertoo.

Omaishoitajien huono asema murehduttaa.

– Haluaisin parantaa heidän olosuhteitaan, jotta omaisen olisi mahdollista asua kotona pidempään. Korvausta pitää parantaa tai verotusta keventää, on huolehdittava vapaapäivistä, tarjottava riittävästi kotiapua, esimerkiksi siivoukseen ja kaupassakäyntiin, jotta omaishoitaja jaksaa, Sinkkonen vaatii.

Samaten hän on huolissaan hoitajien jaksamisesta työssään.

– Kun aikoinaan pyrin sairaanhoitajakouluun, sinne oli vaikea päästä. Ammatti oli arvossaan ja hyvin tavoiteltu. Nyt koko hoitotyön imago on laskenut ja harva enää haluaa hoitajaksi. Ala pitää saada vetovoimaiseksi jälleen.

Aikanaan oli vaikeaa päästä opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ammatti oli arvossaan ja hyvin tavoiteltu. Nyt koko hoitotyön imago on laskenut ja harva enää haluaa hoitajaksi.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt.

– On ymmärrettävää, että monet uhkakuvat ahdistavat nuoria. Nuorille pitää olla tarjolla paljon enemmän matalan kynnyksen pika-apua. On järkyttävää, että nuori voi joutua odottamaan psykiatrille tai psykologille pääsyä monia kuukausia. Itsetuhoinen nuori ehtii siinä ajassa jo vahingoittamaan itseään tai muita moneenkin kertaan.

Sinkkonen haluaa olla kehittämässä ratkaisuja, joilla lähipalvelut voidaan turvata hyvinvointialueen kaikissa osissa ja kustannustehokkaasti.

– Pop Up -vastaanotot ja pyörillä kulkevat palvelut täytyy kartoittaa. Omahoitaja/lääkärijärjestelmä on hyvä. Kaikkea ei voi keskittää yhteen paikkaan, sillä kustannuksia syntyy myös Kela-takseista ja töistä poissaoloina, jos henkilö joutuu matkustamaan kauas lääkäriin itsensä tai omaisen takia. Apua on saatava nopeasti.

Sinkkonen ajaa sitä, että Itä-Uudellamaalla säilyvät olemassa olevat terveysasemat mahdollisuuksien mukaan.

– Tai sitten ne pitää korvata liikkuvilla vastaanotoilla. Liikenneyhteyksistä on huolehdittava, jotta erikoislääkäriin pääsy on mahdollista.

Sipoo ja Porvoo ovat naapureita, mutta liikkuminen on silti hankalaa.

– Sipoossa asuva vanhus, joka tarvitsee Porvoon sairaalan erikoislääkärin palveluita, ei voi matkustaa julkisilla liikennevälineillä, vaikka hänen kuntonsa sen sallisi, koska bussit kulkevat niin harvoin ja odotusaika muodostuu liian pitkäksi.

– Kela-taksia tarvitaan vain siksi, että liikennesuunnittelu ei ole hyvällä tasolla. Bussien aikataulut pitää jatkossa suunnitella niin, että ne synkronoidaan lääkäripalveluiden aikaikkunaan sopiviksi.

Sinkkonen seisoo KD:n aluevaaliohjelman takana.

– Hallintoa ei saa kasvattaa liikaa ja kustannuksia pitää rajata. Ei piilo-puoluetukia! Ajan mahdollisimman yksinkertaista ’yhden luukun systeemiä’. Painopisteen on oltava ennaltaehkäisyssä ja nopeassa puuttumisessa ongelmiin.

Ulkomailta voi tietysti tuoda uusia hoitajia, mutta pelkään sen johtavan siihen, että alan ongelmat jäävät hoitamatta.

Hoitajapulaan pitää Sinkkosen mielestä tarttua pikaisesti.

– Palkkoja pitää korottaa, työoloja parantaa ja lisätä joustoa työvuorosuunnitteluun, jotta hoitajien yksilöllisiä toiveita voidaan huomioida.

– Olisi tärkeää, että mahdollisuuksia osa-aikatyöhön lisättäisiin joustavammin, jotta työtä voisi tehdä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi perhetilanteiden vaihteluiden myötä.

Alan pitää olla vetovoimainen ja koulutusmahdollisuuksia on oltava.

– Ulkomailta voi tietysti tuoda uusia hoitajia, mutta pelkään sen johtavan siihen, että alan ongelmat jäävät hoitamatta, Sinkkonen sanoo.

– Uskoisin monen hoitajan pysyvän alalla tai palaavan sille, jos asiat olisivat paremmin hoidetut.

Kysymys kuuluu, miten haluan äitiäni tai mummoani hoidettavan? Onko hoitaja ylityöllistetty ja stressaantunut, puutteellisella kielitaidolla varustettu? Vai sellainen, joka ei edes ole kiinnostunut koko alasta.

– Kannatan soveltuvuustestejä edelleen ja hoitajien työhyvinvoinnin huolellista huomioimista, Sinkkonen huomauttaa.

 

Tiina Sinkkonen, Sipoo, ehdolla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustoon numerolla 340

• 61-vuotias
• laulupedagogi, sairaanhoitaja
• naimisissa, kaksi aikuista lasta, Peppi-koira
• KD:n Sipoon paikallisosaston puheenjohtaja, KD Uudenmaan piirihallituksen jäsen
• KD:n puoluevaltuuston jäsen
• Sipoon muusikot ry:n puheenjohtaja, Music Road Africa ry:n puheenjohtaja
• on laulanut työkseen vuosikymmeniä mutta laulan edelleen, sanoo sen olevan sekä harrastus että elämän ilo
• nauttii lukemisesta, luonnossa samoilusta ja matkustamisesta, pitää opiskelusta ja innostuu uusista haasteista

 

Ylös