Joka seitsemäs maailman kristitty on vainottu – Afganistanissa hallinnon etsimät ja tunnistamat kristityt tapetaan

19.1.2022 klo 15:00 Ulkomaat Samuli Rissanen

Kristityille vaarallisin maa nyt on Afganistan. Talibanin esimerkki vahvistaa jihadistiryhmiä, World Watch List 2022 -raportti kertoo.

Raportin 29-vuotisen historian aikana vainot ovat nousseet ennätystasolle: 360 miljoonaa kristittyä kokee vainoa eri puolilla maailmaa, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa.

Open Doors-järjestön tuottaman World Watch List 2022 -raportin mukaan vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee nyt 360 miljoonaa kristittyä. Vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle, järjestön ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen kertoo.

Vainot ovat keskittyneet erityisesti Afrikan ja Aasian maihin, joista pahin tilanne on nyt Talibanin hallitsemassa Afganistanissa.

Talibanin ja islamilaisen jihadismin uusi nousu heikentää kristittyjen asemaa laajassa mittakaavassa. Esimerkiksi Afganistanissa hallinnon etsimät ja tunnistamat kristityt tapetaan lähestulkoon poikkeuksetta.

Sodat ja vainot ovat johtaneet kristittyjen pakolaisuuteen, joka altistaa uusille vaikeuksille.

Pohjois-Korea on pudonnut kristittyjen uskonnonvapaudessa Afganistanin taakse ensimmäistä kertaa 19 vuoteen, mutta sielläkään tilanne ei ole parempi kuin aiemmin. Kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset ovat lisääntyneet. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus uudelleenkoulutusleireillä, joilta vain harvat selviävät hengissä.

Raportin kärkiviisikkoon kuuluvat lisäksi Somalia, Libya ja sodan runtelema Jemen. Viime vuonna kristittyihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt huomattavasti Qatarissa, Indonesiassa ja Myanmarissa.

Islamistien vahvistumisen ja laajalti voimistuvan nationalismin ohella kirkkoja kontrolloidaan entistä tarkemmin. Intia (sijalla 10) on siirtymässä yhä enemmän nationalistiseen hindutva-ideologiaan, jonka mukaan intialaisen on oltava hindu.

Autoritäärinen Kiina (sijalla 17) vaatii kansalaisiltaan yhdenmukaisuutta puheessa, käyttäytymisessä ja uskossa. Maan huippumoderni digitaalinen vaino on johtamassa uuteen ihmisoikeuksien kaventumisen aikaan.

Kristittyjen kapea elintila kulminoituu Kiinassa megakirkkojen pastoreiden vangitsemisissa.

– Tällä ikään kuin halutaan osoittaa, että tilanteeseen puututaan, mikäli toiminnasta tulee liian näkyvää, Auvinen arvioi.

Vuoden mittaisen tarkastelujakson sisällä maailmassa tapettiin uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa, erityisesti Nigeriassa. Kirkkoiskuja tehtiin 5 110. Kristittyjen pidätykset kasvoivat peräti 44 prosenttia.

Kristittyihin kohdistuva painostus, kuten syrjintä työelämässä ja perheessä sekä avustuksia tai lääkkeitä jaettaessa, jatkoi kasvuaan.

Pakoon kotiseudultaan on joutunut lähtemään arviolta 84 miljoonaa ihmistä, joista merkittävä osa on kristittyjä. Sadattuhannet kristityt ovat paenneet islamistista väkivaltaa, pakkovärväystä armeijaan, sisällissotaa, valtion sortoa ja suvun painostusta.

World Watch List seuraa kristittyjen uskonnonvapauden ja seurakuntaan kohdistuvan vainon toteutumista eri maissa. Tutkimus kokoaa 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa.

Open Doors on puolestaan kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton, yhteiskristillinen ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä 70 kohdemaassa.

 

Ylös