Jouko Jääskeläinen kolumnissaan: Turvasi on ikiaikojen Jumala

13.2.2022 klo 15:56 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Suomessa jokainen sukupolvi on nähnyt vaikeita aikoja. Poikkeuksellisia pitkän rauhan aikoja ovat olleet 1800-luku suurelta osin sekä oma sukupolveni eli sodan jälkeen syntyneiden aika. Toki uhkakuvia on nähty ja kuultu.

Viime kuukausien tapahtumat ovat johtaneet kysymään, mikä on elämämme syvin turva. Sitä tarvitsemme tavallisessa arjessa, silloin, kun tiedostamme oman aikamme rajallisuuden sekä eri murroskohdissa.

Rukous lähimmäisen ja omasta puolesta. Tilivälien pitäminen lyhyinä.  Anteeksi pyytäminen ja antaminen niin ihmissuhteissamme kuin yhteiskunnankin toiminnoissakin. Ne nousevat esille. Vanha huoleton meno ei voi jatkua silloin, kun kriisin merkkejä nähdään.

Oman elämämme ratkaisut ja koko yhteiskunnan taso eivät ole erillisiä asioita eivätkä ristiriidassa keskenään. Myös hyvänä aikana yhteisöllisyyden vahvistaminen on tehtävämme. Emme voi elää itsekkäästi suhteessa luontoon. Emme ole vaarana tai uhkana kenellekään, kaikkein vähiten naapurimaillemme ja niiden kansoille.

Hyvän moraalisen elämän periaatteet eivät tee meistä parempia ihmisiä, mutta ne tekevät muille helpommaksi elää lähellämme.

Sydämessämme eläköön oikeudenmukaisuuden tuli, joka ohjaa taloudenpitoamme sekä omia henkilökohtaisia moraalisia valintojamme. Emme voi jättää asioita vain viranomaisten hoitoon, vaan meillä on vastuuta lähellä ja kaukanakin.

Hyvän moraalisen elämän periaatteet eivät tee meistä parempia ihmisiä, mutta ne tekevät muille helpommaksi elää lähellämme.

Tätä henkeä ja ajattelutapaa toivon myös niihin keskusteluihin, joita nyt diplomatian saralla käydään. Emme voi nähdä toisiamme uhkakuvina. Kun jokainen erikseen ja kaikki yhdessä tunnustamme, että turvamme on ikiaikojen Jumala (5. Moos. 33:27), voimme yhdessä paremmin.

Kirjoittaja, valtiotieteiden tohtori Jouko Jääskeläinen on tuore Vantaa-Keravan aluevaltuutettu, Vantaan kaupunginvaltuutettu ja pitkäaikainen entinen kansanedustaja
Ylös