Fida ja Kirkon Ulkomaanapu käynnistivät heti keräyksen Ukrainan auttamiseksi

24.2.2022 klo 14:43 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Fida on valmiina toimittamaan humanitaarista apua Ukrainaan. Fida ja Kirkon Ulkomaanapu käynnistivät välittömästi tukikeräyksen.

Sota Ukrainassa on aiheuttamassa humanitaarisen hätätilan. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan ukrainalaisten yhteistyöseurakuntien työntekijät raportoivat torstaiaamuna, että esimerkiksi Pohjois-Ukrainassa, vain 40 kilometrin päässä Venäjän rajalta sijaitsevassa Šostkan kaupungissa on katkaistu vesi ja polttoaine on pian lopussa.

Pian on pulaa kaikesta. Ihmisillä on paniikki – monilla ei ole paikkaa, jonne paeta.

Pian on pulaa kaikesta. Ihmisillä on paniikki – monilla ei ole paikkaa, jonne paeta.

Fida toimii Ukrainassa Taka-Karpaateilla ja Sumyn alueella etenkin köyhimmän romaniväestön keskuudessa. Työhön sisältyy toimintakeskuksia, pyhäkouluja, naisten piirejä sekä ruoka-apua  paikallisten seurakuntien kautta. Fidan työntekijät Kirsi ja Veikko Hekkala asuvat Länsi-Ukrainan Užhorodissa.

Nyt he ovat Suomen kodissaan Keuruulla, ja pitävät yhteyttä ukrainalaisiin työtovereihinsa päivittäin.

– Tehtävämme on nyt rohkaista ukrainalaisia ystäviämme. He ovat kertoneet, että tuki merkitsee heille tässä tilanteessa todella paljon. Heidän on tärkeää kuulla, etteivät he ole yksin, Kirsi Hekkala kertoo tämänaamuisista tunnelmistaan.

Maaseudun syrjäisimmissä yhteisöissä on Hekkalan mukaan tällä hetkellä paljon epätietoisuutta. Esimerkiksi lukutaidoton väestö ei välttämättä tiedä, mitä tapahtuu ja kuinka nyt pitäisi toimia.

– Kumppaniseurakuntamme ovat rohkealla mielellä ja valmiina auttamaan.

Fidan hätäapukeräys Ukrainan hyväksi:

Lahjoittaa voi osoitteessa https://www.fida.info/lahjoita/  ja Mobile Pay 46003

Kirkon Ulkomaanapu KUA kerää varoja ukrainalaisten perheiden auttamiseksi

Ukrainan kärjistyneen konfliktin pelätään johtavan pakolaiskriisiin. Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tukee ruoka-avun, lämmikkeiden ja muiden perustarvikkeiden toimittamista konfliktista kärsiville.

Kansainvälisen yhteisön ponnisteluista ja Ukrainan kansan hartaista pyynnöistä huolimatta Venäjä on aloittanut sotatoimet Ukrainassa. Kirkon Ulkomaanapu tuomitsee toimet. KUA on yhdessä ACT Alliance -kumppaneidensa kanssa valmis tukemaan Ukrainan kansaa kaikin mahdollisin tavoin.

Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville perheille. Hätäapua annetaan sitä eniten tarvitseville yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Käytännössä apu on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita.
Itä-Ukrainan konflikti alkoi jo keväällä 2014. Sotatoimet koskevat nyt koko maata.

Maassa on jo valmiiksi satoja tuhansia sisäisiä pakolaisia, ja viimeaikaisten tapahtumien pelätään johtavan pahenevaan pakolaiskriisiin. Kirkon Ulkomaanapu seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä paitsi Ukrainassa, myös laajemmin Euroopassa.

Maassa on jo valmiiksi satoja tuhansia sisäisiä pakolaisia, ja viimeaikaisten tapahtumien pelätään johtavan pahenevaan pakolaiskriisiin.

– Olemme todistaneet lukuisia konfliktin aiheuttamia tilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet lähtemään nopealla aikataululla kodeistaan. Pakenevilla ihmisillä on aina pulaa perustarpeista, ruoasta, lääkkeistä ja juomasta. Ukrainan tilanne on erityisen haastava, sillä Eurooppa elää kylmää talvea ja vakavaa koronapandemiaa, muistuttaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien perheiden auttamiseksi.

Näin voit osallistua Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-keräykseen:

Perinteinen tilisiirto:
Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, viesti: Ukraina

Tekstiviestilahjoitus:
Lähetä tekstiviesti APU20 numeroon 16499 (20 €)

Ylös