KD:n tuore puoluesihteeri Elsi Ranta: ”Rohkeasti murtamaan meistä luotua väärää imagoa”

26.2.2022 klo 11:26 Politiikka Kristiina Kunnas

Elsi Ranta myöntää, että kristillisdemokraatteihin on lyöty vääränlaisia leimoja. Niiden oikomisen aika olisi nyt. Tuore puoluesihteeri haluaa tehdä vahvaa arvopolitiikkaa ja uskoo myös rohkeiden avausten voimaan.

Kun Elsi Ranta valittiin marraskuun lopulla Kristillisdemokraattien puoluesihteeriksi, oli aluevaaleihin enää vajaat kaksi kuukautta. Hän joutui hyppäämään liikkuvaan junaan. Hoidettavia asioita oli paljon.

– Ajattelen, että tämä aluevaalien saattaminen loppuun oli erittäin tärkeä kokemus minulle tulevia vaaleja varten, Ranta kiittää.

Aluevaalien jälkeen katse kääntyi kohti kevään 2023 eduskuntavaaleja. Monia asiakokonaisuuksia on laitettu alulle.

– Tässä tehtävässäni puhutaan ohjelmatyöstä, strategiatyöstä sekä viestinnän kehittämisestä. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä sekä eduskuntaryhmän että kentän suuntaan, Elsi Ranta kertoo.

Hän työskenteli ennen puoluesihteeriksi valitsemistaan Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä. Koulutukseltaan 27-vuotias Ranta on lähes valmis valtiotieteiden maisteri.

Ranta nostaa KD-Kompassi -radiohaastattelussa keskeisimmiksi kristillisdemokraattisiksi arvoksi kristillisen ihmiskäsityksen. Haastattelu on kuultavissa Radio Deissä lauantaina 26. helmikuuta klo 12.50, uusintana maanantaina 28.2. klo 22.35 sekä myöhemmin Kristillisdemokraattien Soundcloudissa.

– Se on keskiössä, sillä se ohjaa koko politiikkaamme. Kristillisestä ihmiskuvasta juontuu se, että jokaisella ihmisellä on täysi ihmisarvo. Siitä emme tingi.

– Kristillisdemokratiassa ihmiskuva on positiivinen. Korostamme yhteennivottuina ihmisen vapautta ja vastuuta. Yhteisöllisyys on tärkeää, siksi perheen ja lähiyhteisön merkitys on iso.

– Päätöksenteko on pidettävä lähellä ihmistä. Siksi vastustamme päätöksenteon ulottamista kauas. Olemme lähidemokratian puolustajia.

– Kaikessa politiikantekemisessä pyritään yhteiseen hyvään. Emme edusta tiettyä eturyhmää tai kansanosaa, Ranta muistuttaa.

Entä jos Kristillisdemokraatit saisivat lisää valtaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa – miten se näkyisi suomalaisten arjessa?

– Tämä on hyvä ja olennainen kysymys! Ajattelen, että se näkyisi perheiden hyvinvoinnin ja valinnanvapauden turvaamisessa. Tukipalvelut olisivat kunnossa, ja perheet saisivat itse päättää omista asioistaan.

– Uskon, että se näkyisi myös lapsen edun korostamisena kaikessa päätöksenteossa ja lainvalmistelussa.

– Edellisissä vaaleissa puhuttiin aivan liian vähän asioista lapsen edun näkökulmasta, Ranta huomauttaa.

– Ymmärrämme, kuinka tärkeää on pitää kiinni kestävästä talouspolitiikasta. Vain siten voimme olla tukemassa heikoimmassa asemassa olevia. Kristillisdemokraatit puhuu ideologiassaan sosiaalisesta markkinataloudesta.

Meillä on tekemistä siinä, että osaisimme kuunnella toisiamme. Kun peilaa pikkuisen taaksepäin, niin tuntuu, että enää ei uskota, että voisimme oppia eri lailla ajattelevilta.

Ranta haluaisi saada ihmiset ymmärtämään toistensa erilaisuutta.

– Meillä on tekemistä siinä, että osaisimme kuunnella toisiamme. Kun peilaa pikkuisen taaksepäin, niin tuntuu, että enää ei uskota, että voisimme oppia eri lailla ajattelevilta.

– Mielestäni moniarvoisessa demokraattisessa yhteiskunnassa pitää voida olla erilaisia mielipiteitä. On vahvaa arvopolitiikkaa, että pidämme kiinni demokraattisista periaatteistamme.

Kristillisdemokraatit on usein leimattu uskontopuolueeksi. Miten kohtaat nämä leimat?

– Mediassa voidaan antaa aika yksipuolinen kuva. Kentällä olen saanut uteliasta suhtautumista.

Väärän imagon murtamisessa meillä on edelleen tehtävää. On lähdettävä rohkeasti rikkomaan tätä väärää käsitystä.

– Ehkä ennakkoluulot nousevat siitä, että puolueesta tiedetään aika vähän, eikä tunneta toimijoita. Ei toki helpota tilannetta, jos mediassa meistä helposti annetaan tietynlainen kuva, Ranta arvioi.

– Pidän tärkeänä, että jalkaudumme ja käydään rohkeasti keskustelua muiden kanssa.

– Ehkä moni ajattelee meidät uskontoasioita ajavana puolueena, eikä niinkään poliittisena liikkeenä tai ideologiana, jolla on pitkä ja vahva historia Euroopassa.

– Väärän imagon murtamisessa meillä on edelleen tehtävää. On lähdettävä rohkeasti rikkomaan tätä väärää käsitystä. On tuotava esille, kuinka erilaisia KD:läisiä meillä on riveissämme.

– Emme myöskään saa unohtaa uudentyyppisiä avauksia, Elsi Ranta toteaa.

 

Kuuntele Elsi Rannan koko KD-Kompassi -haastattelu

Ismo Portin haastattelee puoluesihteeri Elsi Rantaa. KD-Kompassi tulee Radio Deissä ma 28. helmikuuta klo 22.35. Sen voi kuunnella KD:n Soundcloudissa tai täällä

KD-Kompassi -ohjelmat tulevat ensilähetyksinä lauantaisin klo 12.50 Radio Deissä. Jälkikäteen ne voi kuunnella osoitteessa soundcloud.com/kristillisdemokraatit

 

 

 

 

 

 

Ylös