”Ukraina! Nyt älä horju!” – Sibelius-Akatemian kuoro ja tuhatpäinen joukko jättivät viestinsä Venäjän suurlähetystön edessä

26.2.2022 klo 14:35 Politiikka Samuli Rissanen

Useampia tuhansia osallistujia marssi eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen järjestämässä We Stand with Ukraine-mielenosoituskulkueessa Venäjän suurlähetystön eteen.

– Venäjä ulos! Putin alas!

Mielenosoittajien joukko huusi yhteen ääneen tukea Ukrainalle ja häpeää Putinin Venäjälle Esplanadin puistossa, kun poliittisten nuorisojärjestöjen järjestämä We Stand with Ukraine-mielenosoitus oli lähdössä liikkeelle kohti Tehtaankadulla sijaitsevaa Venäjän suurlähetystöä.

Mielenosoituksen tarkoituksena oli järjestäjien mukaan osoittaa suomalaisen nuorison tuki Ukrainalle ja sen kansalaisille sekä vaatia Venäjän hallintoa palauttamaan rauha Eurooppaan.

Useampi osallistujista kertoi Yleisradion marssilta tekemässä suoratoistolähetyksessä, että ei ollut aiemmin osallistunut melenilmauksiin, mutta katsoi sen nyt tarpeelliseksi.

Tehtaankadulla mielenilmaus huipentui Sibelius-akatemian kuoron lauluun Venäjän lähetystön edustalla. Sanat olivat Eino Leinon runosta ”Terve Ukraina”:

”Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi.
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

Kaunis Ukraina, kansojen suola!
Sulla on lippu ja meillä on tie.
Myötäs on myrskyssä Suomi ja Puola,
Myös Viro, Lätti ja Liettua lie.
Eespäin, Ukraina! Et ole orja,
itse jos toivot ja tahdot sa sen.
Kuuletko kuoron, mi suur’ on ja sorja
kuin meri kansojen kauhtuvien”

Helsingin KD-piirin puheenjohtaja Markus Hekkala sekä KD Nuorten Topias Kujala ja Elina-Maarit Kinnunen osallistuivat mielenilmaukseen Helsingissä.

KD Nuorista paikalla ollut Topias Kujala kertoo, että asia on poliittisille nuorisojärjestöille yhteinen ja kaikki ovat marssilla mukana, myös KD Nuoret.

Kujalakin kertoi järkyttyneensä torstai-aamuna sota-uutisista, vaikka niihen osattiinkin varautua.

KD Nuoret on jo aiemmin esittäneet KD:n puoluekokouksissa aloitetta Suomen Nato-jäsenyydestä, joka on kuitenkin jäänyt hyväksymättä.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että nyt asia (Nato-jäsenyys) sai vahvistuksen. Turvallisuuden suhteen ilmapiiri on muuttunut siihen suuntaan, että ei voi tietää, mitä jatkossa tapahtuu, Kujala sanoo.

KD Nuorten hallituksen jäsen Elina-Maarit Kinnunen kiinnitti huomiota siihen, että marssille oli tullut lapsiperheitä.

– Olen äitinä huolissani tästä tilanteesta. Lähdin siitäkin syystä, että osoitan mieltä omien ja muiden lasten puolesta. Ajatukset ovat ukrainalaisten siviilien ja lasten luona.

KD Nuoret tuomitsee Kinnusen mukaan täysin Putinin toimet.

KD:n Helsingin piirin puheenjohtaja Markus Hekkalan mukaan nyt Helsingissä tehdään se, mitä voidaan eli ollaan sydämellä mukana, rukoillaan ja ollaan auttamassa. Hekkalan isä on Ukrainassa avustustyössä, ja hänen piti lähteä kaksi viikkoa sitten Ukrainaan, mutta matka peruuntui.

Suomen ja Venäjän suhde koki Hekkalan mukaan tällä viikolla kovan kolauksen.

– Tätä ei voi hyväksyä. Hankalalta näyttää tässä tilanteessa.

Hän uskoo, että suurin osa venäläisistäkin on sitä mieltä, että nyt on menty liian pitkälle.

Helsingissä We Stand with Ukraine -mielenosoitus keräsi arviolta kymmenisen tuhatta marssijaa. Myös Turussa tuhannet osoittivat tukea Ukrainalle Protest against war in Ukraine -mielenosoituksessa samaan aikaan Turun tuomiokirkon edustalla.

*Muokattu arviota osallistujamäärästä 26.2. kello 22.18: Poliisin arvion mukaan Ukrainaa tukevissa mielenosoituksissa Helsingissä oli yhteensä ainakin 10 000 osallistujaa.

Ylös