Kirkoissa rukoillaan Ukrainan ja rauhan puolesta – Lohjalla kokoonnuttiin yhteen kaikista eri seurakunnista

8.3.2022 klo 06:57 Elämäntapa KD Lehti

Lukuisissa seurakunnissa on viime viikon aikana rukoiltu Ukrainan puolesta. Lohjalla vain muutamassa päivässä koolle kutsuttu ekumeeninen ja yhteiskristillinen rukoustilaisuus kokosi yhteiseen hartauteen 145 ihmistä Lohjan monista eri seurakunnista ja kristillisistä yhteisöistä. Tunnelmaa kirkossa kuvattiin käsin kosketeltavan herkäksi ja hartaaksi.

Tilaisuudessa esiintyneet toistakymmentä esirukoilijaa lukivat lyhyen katkelman Raamatusta ja rukoilivat niin sodan uhrien, rauhan kuin vallanpitäjien ja Suomen puolesta sekä sytyttivät oman tuohuksensa. Välillä laulettiin rauhan teemaan liittyviä virsiä.

– Ihmisten kärsimys tulee kohti. Sodan kylmät kasvot peittävät maiseman. Oma katseemme hakee kiintopistettä: mistä löytyy suunta, onko vielä toivoa rauhasta? Jumalamme on pyhä ja kaikkivaltias. Hän kuulee meitä. Käännymme hänen puoleensa ja rukoilemme: anna rauha sisimpäämme, anna rauha maailmaamme, totesi tilaisuuden avannut Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte.

Tilaisuuden järjestämisestä aloitteen tehnyt ja esirukoilijoita eri seurakunnista koonnut kirkkoneuvoston jäsen Merja Eräpolku muistutti, että jo yli viisi sataa vuotta ovat Lohjan seudun ihmiset kokoontuneet keskiaikaiseen Pyhän Laurin kirkkoon rukoilemaan yhdessä.

– Täällä ovat meitä edeltäneet lukuisat sukupolvet huutaneet Jumalan puoleen niin sotien, nälänhätien kuin erilaisten epidemioittenkin aikana. Tänään me olemme yhdessä – monista eri kristillisistä taustoista – siskoina ja veljinä Kristuksessa rukoilemassa Ukrainan ja Euroopan rauhan puolesta, ja oman rakkaan kotimaamme puolesta.

Ukrainalaissyntyinen Lohjan Adventtiseurakunnan pastori Liia Kaitanen kertoi tuorempia terveisiä entisestä kotimaastaan. Tilaisuuden juontajana toiminut Merja Eräpolku sytytti omaa tuohustaan. Kuvakaappaus tilaisuuden live-streamauksesta, joka on katsottavissa Facebookissa.

Ei kukaan Ukrainassa uskonut, että veljeskansa hyökkää.

Kuulumisia Ukrainasta kertoi Lohjan adventtiseurakunnan pastori Liia Kaitanen. Hän on syntyperäinen ukrainalainen, asunut Neuvostoliiton aikana niin Krimillä kuin Novgorodissakin ja muuttanut Suomeen reilu 20 vuotta sitten. Hänellä on veli, monia serkkuja ja muita sukulaisia sekä ystäviä on eri puolilla Ukrainaa.

– Tänään on ollut erittäin surullinen päivä, kun omaan syntymäkaupunkiini oli kohdistunut raketti-iskuja ja siviililentokenttä oli tuhottu.

– Yksi serkku, joka asuu Irpin kaupungissa lähellä Kiovaa, ei kahteen päivään ollut lähettänyt mitään viestiä. Mutta tänään tuli viesti: elossa, Kaitanen kertoi.

– Ei kukaan Ukrainassa uskonut, että veljeskansa hyökkää. Vieläkin minä uskon, että tavalliset venäläiset eivät halua tätä sotaa.

Niin ukrainalaisten kuin venäläistenkin puolesta ja kielillä rukoillut Kaitanen totesi, että tämä sota koskettaa kaikkia ihmisiä asuinpaikasta riippumatta.

– Emme voi voittaa pahaa tekemällä vielä enemmän pahaa. Totta kai tarvitsemme puolustautumista, mutta minä koko ajan rukoilen, että Jumala voittaisi tämän sodan. Rukoilen, että tulisi rauha, ja että ihmiset, jotka hyökkäävät nyt toiseen maahan, todella tajuaisivat mitä he tekevät.

Kaksi rovastia, Isä Kalevi Kasala ja kirkkoherra Juhani Korte jäivät tilaisuuden jälkeen keskustelemaan. Kuva: Esa Erävalo

Isä Kalevi Kasala ortodoksisesta seurakunnasta resitoi tekstiä Sakarjan kirjasta ja lauloi vaimonsa Päivi Kasalan kanssa rukouksen edesmenneiden puolesta.

– Tämä aika on meille kaikille eräänlainen vedenjakaja. Katseet on suunnattu Ukrainaan, mutta meidän on myös syytä suunnata katseemme omaan sisimpäämme. Mistä sota alkaa? Se alkaa ihmisen päästä ja sydämestä.

– Meidän tulee pitää vaari siitä, miten suhtaudumme omaan lähimmäiseemme. Meidän tulee oppia vihaamaan syntiä, mutta rakastamaan synnin tekijöitä.

Me tarvitsemme Jumalaa, toisiamme ja yhteyttä keskenämme.

Lohjan Asemakirkon edustajana tilaisuudessa puhunut Raimo Peräkylä totesi, että kristittyjen on aika nousta rukoilemaan yhdessä.

– Meidän ei tarvitse olla vihan ja katkeruuden vallassa. On aika etsiä Herraa, etsiä hänen muuttavaa voimaansa meidän elämäämme.

– Me tarvitsemme Jumalaa, toisiamme ja yhteyttä keskenämme, Peräkylä korosti.

Lohjan kirkkovaltuuston puheenjohtaja, runoilija-käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen luki tilaisuuteen kirjoittamansa runomuotoisen rukouksen.

Hätää ja kauhua katseissa lasten, jylinää tykkien pimeää vasten. 
Äidit jo kaipaavat poikiaan kotiin, mutta he joutuvat lähtemään sotiin.
Jumala, sinun on voima ja valta. Auta ja armahda kuoleman alta. 
Tyynnytä taistelu, vuodatus veren. Rauhasi tuo halki maan, ylle meren.
Sytytä sydämet kylmät ja kovat. Virvoita ne, jotka voipuneet ovat. 
Kätemme rauenneet voimalla täytä. Työtovereinasi meitäkin käytä.
Kärsivä Kristus, nyt kuljet jo siellä, kärsivän vierellä kärsimystiellä. 
Maailman synnin saat, viaton, kantaa. Auta ja armahda, rauhan voit antaa.

A-M. Kaskinen 6.3.2022

Lääninrovasti Korte luki tilaisuuden viimeisenä rukouksena presidentti Kyösti Kallion 6.12.1939 rukouksen talvisotaan joutuneen Suomen kansan puolesta.
– Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme, äläkä anna meidän hukkua.

– On tärkeää, että jatkamme rukousta yksin ja yhdessä, muistutti tilaisuutta juontanut Merja Eräpolku.

Esimerkiksi Liia Kaitanen on järjestänyt sodan sytyttyä aamurukoushetkiä päivittäin kello 7 Zoomin kautta, ja niihin voi osallistua kuka vain, joka haluaa rukoilla Ukrainan ja rauhan puolesta. Meeting ID: 744 777 4471, Password: 707070

Rukoustilaisuuden Pyhän Laurin kirkossa järjesti Lohjan evankelis-luterilainen seurakunta yhteistyössä muiden paikallisten seurakuntien ja kristillisten yhteisöjen edustajien kanssa. Tilaisuudessa kerättiin kolehti Kirkon ulkomaanavun avustustyöhön Ukrainassa.

Ylös