”Maakuntakenttien ostoliikenne turvattava” – Sari Essayah kritisoi polttoaineveron korotuksia ja kantoi huolta Finnairista

8.3.2022 klo 17:52 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on huolissaan Finnairista, jonka koko strategialta on tippunut pohja pois, kun Venäjän ylilennot Aasiaan loppuivat.

Essayah nosti Finnairin tilanteen esille eduskunnassa, jossa keskusteltiin tänään vuoden 2022 lisätalousarvioesityksen täydentämisestä. Finnair on yksi yhtiöistä, joka kärsii merkittävästi Ukrainan sodan seurauksista, kun sille tärkeät Aasian lennot kärsivät Venäjän suljettua ilmatilansa.

Venäjän ilmatilan kiertäminen vaikuttaa merkittävästi lentoaikaan ja sitä kautta polttoaine-, henkilökunta- ja navigointikustannuksiin Finnairin Aasian reiteillä.

Essayah puhui samassa yhteydessä maakuntalentokenttien ostoliikenteen turvaamisesta. Hän epäili, että siihen satsatut 17 miljoonaa näillä lentopolttoaineen hinnankorotuksilla tuskin tulee riittämään.

– Tässä tietenkin nyt ennen kaikkea turvataan ostoliikenne, mikä ostetaan ulkomaisilta yhtiöiltä, mutta tässä yhteydessä ei voi väistää sitä pohdintaa, mitä tapahtuu meidän Finnairille, jonka koko strategialta tällä hetkellä tippuu pohja pois, kun otetaan huomioon se, että nuo Venäjän ylilennot Aasiaan loppuvat ja se on ollut se Finnairin strateginen etu, Essayah korosti.

Vaikka 17 miljoonaa jostakin syystä voitaisiin kääntää Finnairille, niin se ei Essayah’n mukaan kovin paljon lämmitä, vaan joudutaan hyvin radikaalisti miettimään, mitä Finnairin suhteen tulevina aikoina tehdään.

– Finnair kuitenkin juuri näinä aikoina varmasti osoittaa tarpeellisuutensa

– Finnair kuitenkin juuri näinä aikoina varmasti osoittaa tarpeellisuutensa elikkä sen, että meillä on valtionomistusta ja voimme olla turvaamassa strategisia yhteyksiä.

Maaakuntalentokenttien osalta olisi Essayahin mielestä tärkeää päästä pitempiaikaiseen ratkaisuun.

Essayah kritisoi jälleen voimakkaasti hallituskauden alussa tehtyä polttoaineveron korotusta, joka on nostanut porrastetusti joka ikinen vuosi tällä hallituskaudella polttonesteiden hintoja.

– Ymmärrän hyvin maailmanmarkkinahinnan taustalla, mutta hallituksen ei kannattaisi sitten omalla politiikallaan enää olla kiristämässä hintoja tässä tilanteessa. Tällä hetkellä maailma näyttää hyvin toisenlaiselta kuin miltä se näytti silloin hallituskauden alussa, jolloin tämä hinnankorotus porrastetusti päätettiin.

– Polttoaineiden hinnat kallistuvat huimaa vauhtia, ja on aivan selvää, että esimerkiksi joukkoliikenteen tuki tulee varmasti tarpeeseen mutta varmaankin myös osoittautuu riittämättömäksi näillä hurjilla polttonesteitten korotushinnoilla, Essayah arvioi.

 

Ylös