– Hallituksen pitäisi nyt kiireesti laittaa paperit vetämään maatilojen energiaveronpalautuksen tuplaamiseksi, Peter Östman vetoaa

10.3.2022 klo 17:10 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että ensi kesän satokausi voi olla tärkein vuosikymmeniin.

Aamun uutinen kuitenkin oli, että Itä-Suomessa kolmannes pelloista saattaa jäädä viljelemättä.

– Lannoitteiden ja polttoaineen korkea hinta tekee työstä kannattamatonta. Kylvöpäätökset tehdään nyt. Siksi päätöksillä elintarviketurvan pelastamiseksi on kiire, Östman hoputti hallitusta.

Kylvöpäätökset tehdään nyt. Siksi päätöksillä elintarviketurvan pelastamiseksi on kiire

Hänen mukaansa markkinat pitää saada kuntoon, mutta sen lisäksi yksi nopea keino tukea tiloja on energiaveron palautuksen tuplaaminen. Tätä käytettiin viimeksi muutama vuosi sitten märän kesän jälkeen. Nyt se on erittäin perusteltua energianhintojen nousun vuoksi. Euroopan komissio on juuri avannut jäsenmaille mahdollisuuksia kansallisille energiatuille.

– Hallituksen pitäisikin nyt kiireesti laittaa paperit vetämään maatilojen energiaveronpalautuksen tuplaamisesta, jolloin palautukset saataisiin maksuun vielä tänä keväänä, kun niitä tarvitaan nyt.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan huoli on iso, että viljakasveja ei aiota kylvää riittävää määrä. Se vaikuttaa huoltovarmuuteen.

– Olemme käyneet komission kanssa keskusteluja joustoista, joita uskon, että saamme. Tästä kuulemme piakkoin lisää, kun paketti on valmis. Huoli on yhteinen ja toimenpiteitä tulee, Leppä sanoi.

 

Ylös