Maailman munuaispäivä 10. maaliskuuta muistuttaa pitämään huolta munuaisista

10.3.2022 klo 16:10 Hyvinvointi KD Lehti

Munuaisten suojaaminen kannattaa. Terveillä elintavoilla voi pidentää odotettavissa olevaa elinikää ja välttää sydän- ja verisuonitapahtumien riski. Munuais- ja maksaliitto kehottaa vähentämään suolan käyttöä, seuraamaan verenpainetta ja lisäämään liikuntaa. Maailman munuaispäivää vietetään tänään 10. maaliskuuta.

Munuaisten hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta, koska kroonisen munuaistaudin on todettu lyhentävän odotettavissa olevaa elinikää ja jo lieväänkin munuaistautiin liittyy suurentunut sydän- ja verisuonitapahtumien riski. Munuaissairauteen sairastuneiden ja hoitoa tarvitsevien määrän ennustetaan nousevan seuraavina vuosina merkittävästi, toteaa Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan maailman munuaispäivänä.

Vähennä suolan käyttöä. Matala suolan saanti suojaa kohonneelta verenpaineelta sekä sydän- ja verisuonisairauksilta. Suolan käytön vähentäminen laskee verenpainetta ja voi vähentää verenpainelääkityksen tarvetta.

Matala suolan saanti suojaa kohonneelta verenpaineelta sekä sydän- ja verisuonisairauksilta.

Seuraa verenpainettasi. Koholla oleva verenpaine voi vaurioittaa munuaisiasi. Normaali verenpaine kotona tehdyissä mittauksissa on alle 125/80 mmHg. Kun verenpaine nousee, kohoaa myös riski kuolla sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen. Verenpaineen nousu kohottaa myös riskiä saada eteisvärinä tai sydämen vajaatoiminta.

Lopeta tupakointi ja käytä alkoholia vain kohtuullisesti. Tupakointi vahingoittaa koko elimistöä ja lisää merkittävästi monien sairauksien riskiä. Se aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä. Runsas alkoholin käyttö nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä.

Jo pienikin painonpudotus auttaa. Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.

Ole fyysisesti aktiivinen. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen, laskee verensokeritasoa ja parantaa monilla meistä myös mielialaa.

Lisää kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiä. Terveellinen ruokavalio, runsaskuituinen ja vähäsuolainen ruoka sekä kovien rasvojen välttäminen ovat keinoja laskea kohonnutta verenpainetta ilman lääkehoitoakin.

– Lievä tai kohtalaisen vaikea-asteinenkaan munuaistauti ei aiheuta mitään oireita, joten ainoa tapa selvittää munuaisten toiminta on käydä laboratoriokokeissa, kertoo sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Satu Mäkelä TAYS:sta.

Munuaisten toiminnan voi tarkistuttaa yksinkertaisin testein: kreatiniiniarvo verinäytteestä (P-Krea) ja virtsan valkuaisen määrä virtsanäytteestä (U-AlbKre).

– Diabetesta sairastavilla munuaisarvoja pitäisi seurata vuosittain. Verenpainetautia sairastavilla arvot olisi tarkastettava 1–2 vuoden välein. Arvojen tarkistuttaminen on aiheellista myös, jos lähisuvussa on perinnöllinen munuaistauti, jos on selvästi ylipainoinen, tai jos sairastaa sydän- tai verenkiertosairautta, Mäkelä jatkaa.

Munuaisilla on keskeinen tehtävä elimistön kuona-aineiden poistossa sekä neste-, suola- ja happo-emästasapainon säätelyssä. Munuaiset osallistuvat myös verenpaineen säätelyyn. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

– On tärkeää, että munuaissairaus todetaan ajoissa. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla, ravitsemushoidolla ja elintavoilla, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton munuaisasiantuntija Maarit Heinimäki.

 

Maailman munuaispäivä

Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 10. maaliskuuta. Krooninen munuaistauti on merkittävä kansanterveysongelma, jota sairastaa tuoreen arvion mukaan noin 10 prosenttia väestöstä. Suomessa munuaistaudin ennustetaan lisääntyvän merkittävästi seuraavien 10–15 vuoden kuluessa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä, että munuaisterveyteen voi vaikuttaa oikeilla elintavoilla.

Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen yleisöluennon torstaina 10.3. klo 17.30–19. Luennolla puhuvat nefrologi Satu Mäkelä TAYSista ja ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä. Luennolla MasterChef 2014 Miro Kurvinen antaa vinkkejä, miten ruokaan saa makua ilman suolaakin.

Osallistu luennolle siirtymällä sivulle https://virtual.liveto.io/munuaispaiva-2022/munuaispaiva-2022?access_key=8222.

Käytä vieraskirjautumista, kun osallistut luennolle. Voit syöttää kenttään nimesi tai haluamasi nimimerkin. Osallistuminen ei vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Luento tulee myöhemmin Munuais- ja maksaliiton Youtube-kanavalle katsottavaksi kahden viikon ajaksi.

Tilaisuuksien järjestämistä tukevat AstraZeneca Oy, Baxter Oy, Boehringer Ingelheim, MSD ja Smart PD Solutions.

Ylös