”Vastatkaa nyt kerrankin tähän itse kysymykseen” – Päivi Räsänen penäsi lakia, jolla turvapaikanhakumenettely voidaan keskeyttää hybridivaikuttamistilanteissa

10.3.2022 klo 19:04 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsänen pyysi sisäministeri Krista Mikkoselta suoraa vastausta siihen, onko hallitus valmis lakiin, jolla turvapaikanhaku voidaan keskeyttää hybridivaikuttamistilanteissa.

Mikkosen vastaukset eivät tyydyttäneet eduskuntaa.

Eduskunnan torstaista kyselytuntia hallitsi tälläkin kertaa Ukrainan sota ja toisaalta sen seuraukset Suomelle. Oppositio halusi tietää Suomen varautumisesta mahdollisiin hybridioperaatioihin ja vaikuttamisyrityksiin rajoilla.

Räsänen muistutti Mikkosen moneen kertaan vakuuttaneen, että viranomaisyhteistyötä on ja raja voidaan tarvittaessa sulkea.

– Onko hallitus valmis sellaiseen lainsäädännön muutokseen, jolla voitaisiin tilapäisesti luopua turvapaikkatutkinnasta niissä tilanteissa, joissa maahantuloa käytetään hybridivaikuttamisen välineenä, Räsänen kysyi.

Te olette nyt vastannut monta kertaa, mutta vastatkaa nyt kerrankin tähän itse kysymykseen

Hän halusi motivoida hallitusta sillä, että tasavallan presidentti avatessaan valtiopäivät kiinnitti juuri tähän huomiota ja peräänkuulutti ennakointia ja valppautta lainsäädäntötyössä ja viittasi mahdolliseen laajamittaiseen vihamielisten ulkopuolisten tahojen organisoimaan maahantuloon.

– Eli oletteko te valmis siihen, että lakia muutetaan niin, että tämä voidaan estää? Ihan yksinkertainen kysymys. Te olette nyt vastannut monta kertaa, mutta vastatkaa nyt kerrankin tähän itse kysymykseen, Räsänen penäsi.

Sisäministeri Krista Mikkonen oli mielestään monta kertaa kertonut, että Suomella on jo nyt välineitä vastata tällaisiin tilanteisiin.

– On selvä, että tällaisessa tilanteessa me toimimme ja varmistamme sen, että meidän rajojamme ei loukata. Ja silloin meillä on nyt jo olemassa erilaisia keinoja, joilla ylläpidetään järjestystä rajoilla ja hillitään alueille suuntautuvaa muuttoliikettä.

– Ja jos rajalla tapahtuu väkivallantekoja tai maahan yritetään tunkeutua joukolla tai väkivalloin, niin silloin Suomen viranomaiset vastaavat tällaiseen tilanteeseen. Ja me myös haluamme varmistaa, että meidän lainsäädäntömme on tältä osin kunnossa.

Mikkosen mukaan asiaan liittyy myös EU-tasolla käytävä keskustelu, johon EU:ssa on nyt yhdessä herätty.

– Kaikkialla tehdään tätä samaa varautumista ja valmistautumista siihen, että näihin tilanteisiin pystymme vastaamaan ja pystymme estämään väkivaltaisen maahan tunkeutumisen.

Mikkosen vastaukset eivät tyydyttäneet eduskuntaa. Räsäsen jälkeen puheenvuoron ottanut kokoomuksen Antti Häkkänen epäili, ettei hallitus ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

– Meillä on epäkohtia erityisesti liittyen rajaturvallisuuteen, Häkkänen totesi.

Ylös