– Vihalla ei voi voittaa vihaa, muistuttaa ukrainalaispastori Liia Kaitanen

11.3.2022 klo 07:33 Ulkomaat Merja Eräpolku

– Jos nousemme tavallisia venäläisiä vastaan, vain vahvistamme niitä käsityksiä lännestä, joita heille syötetään Venäjän propagandassa, muistuttaa ukrainalaistaustainen Liia Kaitanen.

Lohjan Adventtiseurakunnan pastori Liia Kaitanen on syntyperäinen ukrainalainen, asunut Neuvostoliiton aikana sekä Ukrainassa että Venäjällä. Hän muutti Suomeen reilu 20 vuotta sitten ja avioitui suomalaismiehen kanssa.

Kaitasen vanhemmat kuolivat joitain vuosia sitten, ja heidät haudattiin Krimille. Nyt Krimillä on jumissa hänen veljensä. Kiovassa ja eri puolilla Ukrainaa asuu monia serkkuja ja ystäviä, jotka viestittävät maan suuresta hädästä.

Saan koko ajan viestejä tutuilta.

– Olen todella huolissani serkusta, joka on Kiovan lähellä Irpinissä, joka on ollut kovien pommitusten kohteena. Hän tekee siellä avustustyötä. Hänen vaimonsa ja lapsensa ovat päässeet pakoon kaupungista muutama päivä sitten.

Ukrainaan Liia Kaitanen on yhteydessä päivittäin someviestinten kautta, mutta sähkön ja nettiverkkojen katkeaminen on monin paikoin vaikeuttanut yhteydenpitoa. Suvun Whatsapp-ryhmään on laitettu kuulumisten ohella myös kuvia, esimerkiksi Kiovan lentokentän läheisyydessä asuvan sukulaisen tallentama video naapuritalojen räjähdyksistä ja toisen sukulaisen tuhottu asunto.

– En kestä enää katsoa mitään YouTubesta, koska se on niin ahdistavaa. Mutta saan koko ajan viestejä tutuilta.

– Vesi ja lämmitys ovat katkenneet monissa paikoin. Ihmiset ovat kylmissä kellareissa palelemassa. Nyt on ollut myös pakkasta useita asteita.

Hän kertoo pastoriystäviltään saamistaan viesteistä Chernihivin kaupungista, läheltä Valko-Venäjän ja Venäjän rajoja. Vajaan 300 000 asukkaan kaupungissa asuu ukrainan- ja venäjänkielisiä ukrainalaisia, venäläisiä ja valkovenäläisiäkin. Monissa perheistä on eri kansallisuuksia ja kieliä.

Nyt jakolinjat kulkevat jopa perheiden ja seurakuntien keskeltä.

Aiemmin kaupungin ihmiset ovat eläneet sovussa ja rauhassa keskenään. Nyt jakolinjat kulkevat jopa perheiden ja seurakuntien keskeltä.

– Kaupunki on aivan tuhottu. Jopa päivänvalossa Venäjän joukot pommittavat asuinalueita, myös omakotitaloja. Normaaleja hautajaisia ei pystytä pitämään, vaan vainajia laitetaan maahan kaivettuihin ojiin, joukkohautoihin.

– Ei pidä monistaa vihaa. Vihalla vihaa ei voiteta. Jos nousemme tavallisia venäläisiä vastaan, vain vahvistamme niitä käsityksiä lännestä, joita heille syötetään Venäjän propagandassa.

– Myös venäläiset tarvitsevat myötätuntoa, monet heistä ovat häpeissään ja aivan sekaisin siitä, mitä nyt tapahtuu. Pyydän, että ymmärrettäisiin ja viestittäisiin, että taistelemme pahan valtaa vastaan, emme Venäjän kansaa vastaan.

Itsekin Venäjällä joitain vuosia asunut Kaitanen muistuttaa, että nyt siellä on vallassa ihmisiä, jotka edelleen vahvasti elävät Neuvostoliiton ajan arvojen ja maailmankuvan mukaan.

– He eivät ymmärrä kuinka paljon maailma on muuttunut. Venäjällä nuoren ja vanhemman sukupolven välillä on suuri kuilu. Nuorten maailmankatsomus ja ymmärrys on pitkälti erilainen ja he haluavat elää kansainvälisesti, matkustaa ja rakentaa ystävyyttä.

– Vanhat ihmiset yrittävät pyörittää Neuvostoliiton ajatusta, johon he uskovat, vaikka sen aika on mennyt.

Venäjällä on koettu viime vuodet pelkoa siitä, että jos Nato laajenee maan rajoille, se merkitsisi väistämättä lännen hyökkäystä Venäjän kimppuun.

– He eivät osaa ajatella, että Ukraina voi olla vapaa maa, joka voi itse päättää mitä tehdä ja samalla olla rauhallinen ja turvallinen naapurimaa, Kaitanen arvioi.

Hän muistuttaa myös, ettei Putin ja hänen lähipiirinsä ole olleet tavallisten ukrainalaisten parissa viimeisten kymmenien vuosien aikana.

– He eivät tiedä, mikä Ukraina nyt on. Heillä on väärä kuva kansan suuresta enemmistöstä.

Yhden serkun perhe ja täti asuvat Donetskin eteläosassa. Serkku perheineen oli 2014 Itä-Ukrainan sodan alettua muutaman vuoden muualla, mutta palasi vanhan tädin luo.

– Nyt serkkuni lopetti tarkempien tilanteesta kertovien viestien lähettämisen. Ymmärrän, ettei hän enää uskalla niitä lähettää.

Rukoilemme Suomen päättäjien puolesta, että Jumala antaisi viisautta.

Kaitanen sanoo ymmärtävänsä, että suomalaiset poliitikot pyrkivät kaikin tavoin turvaamaan rauhaa Suomen ja Venäjän välillä.

– Rukoilemme Suomen päättäjien puolesta, että Jumala antaisi viisautta heille joka päivä. Ymmärrän, kuinka vaikea tilanne heillä on. Rauhan puolesta tulee neuvotella kaikin tavoin.

Kodissaan Kaitanen jo majoittaa muutamia ukrainalaisia pakolaisia. Hän toivoo, että Ukrainan pakolaisten vastaanotto olisi Suomessa selkeästi järjestetty ja olisi verkkosivusto, jossa kootusti neuvotaan ukrainalaisiapakolaisia ja heidän auttajiaan, siitä miten eri tilanteissa pitäisi toimia.

– Monilla ei ole laajaa kielitaitoa. Maahantulijoille tarvitaan selkeää tietoa, miten toimia, mistä voi hakea työtä ja miten elää Suomessa.

Kaitanen on kolmannen polven adventisti, myös isä toimi pastorina ja isoisä oli seurakunnan vanhin.

– Rukoilemme varjelusta ja suojelusta kaikille sodan keskellä oleville, rauhaa ja myös sitä, ettei sota nostaisi kansanvihaa. Tavalliset ihmiset eivät halua sotaa, eivät Ukrainassa eivätkä Venäjällä, uskoo Kaitanen edelleen.

Liia Kaitanen on järjestänyt sodan sytyttyä aamurukoushetkiä päivittäin kello 7:00 Zoomin kautta, ja niihin voi osallistua kuka vain, joka haluaa rukoilla Ukrainan ja rauhan puolesta. Meeting ID: 744 777 4471, Password: 707070

Ylös