Peter Östman KD-Kompassissa: ”Suomen pidettävä huoltovarmuutensa kunnossa – Ukrainan sodan vuoksi tulossa ruokakriisi”

12.3.2022 klo 12:45 Politiikka Kristiina Kunnas

– Apu menee onneksi perille Ukrainaan. Mutta jos kevätkynnöt jäävät tekemättä eivätkä viljelijät pääse pelloilleen, uhkaa koko maailmaa ruokakriisi. Ukraina on niin merkittävä maataloustuottaja, muistuttaa kansanedustaja, KD:n 1. varapuheenjohtaja ja eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

– Yritän auttaa ja yritän tehdä asioita, jotta tilanne hätää kärsivien osalta helpottuisi, Peter Östman kertoo.

– Yksi ihminen ei voi tehdä paljon, mutta juoksupojan roolissa yritän olla koordinoimassa ukrainalaisten henkilöiden ja viranomaisten kanssa. Koto-Suomessa käyn ministereiden kanssa keskusteluja, ja etsimme ratkaisuja.

KD:n 1. varapuheenjohtaja ja eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman on palaveroinut myös auttamisjärjestöjen kanssa.

Meneekö apu perille?

– Apua saadaan perille. Mutta humanitäärinen kriisi on hyvin erilainen siitä riippuen, ollaanko pommitusten keskellä vai onko kyse alueesta, jossa ihmiset piiloutuvat. Tarpeita on paljon ja ne ovat erilaisia.

– Suomessa ja koko maailmassa on paljon erilaisia järjestöjä, jotka auttavat. Minun roolini on ollut auttaa pakolaisten kanssa siinä, että kun he pääsevät Puolan rajan yli, että he löytävät reittinsä Suomeen.

Ukrainasta ennustetaan pakenevan viitisen miljoonaa ihmistä.

– On muistettava myös se, että Ukrainasta pari miljoonaa on ollut kausityöläisinä Euroopassa. Suomi ei ole kohdemaiden ykkösenä, mutta täälläkin on ollut paljon kausityöläisiä ja monilla on sukulaisia Suomessa.

– Suomen maabrändi ei ole paras juuri nyt. Eivätkä ukrainalaiset välttämättä halua pitää itseään pakolaisina, vaan haluaisivat mahdollisimman nopeasti integroitua, jatkaa opiskeluja ja työntekoa.

Ukraina on keskeisen tärkeä Euroopan viljavarasto. Kohta olisi kevätkylvöjen aika.

Mitä tapahtuu vehnän ja ohran saannille, mikäli sota jatkuu? 

– Se johtaa ennen pitkää globaaliin katastrofiin. Ukrainalaisia on 44 miljoonaa, mutta heidän maataloustuotantonsa riittäisi 600 miljoonalle. Jos pelloille ei päästä, se jättää suuren loven maailman ruokavarastoihin.

– Suomessakin tämä huolestuttaa. Meidän on pidettävä kiinni omasta huoltovarmuudestamme, Östman sanoo painokkaasti.

Hän on lauantaina Radio Deissä KD-Kompassi -haastattelussa klo 12.50.

Eduskunnassa koettiin vaikuttava hetki torstaina 3. maaliskuuta, viikko Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Peter Östman seisoi kyselytunnin alussa diplomaattilehterillä yhdessä Ukrainan Suomen-suurlähettilään Olga Dibrovan kanssa. Puhemies Matti Vanhanen kertoi suurlähettilään mukanaolosta, ja koko suuri istuntosali nousi seisoviin aplodeihin kunnioittamaan Ukrainaa.

– Se oli valtavan hieno hetki, Östman myöntää.

Suurlähettilään vierailu oli puhemies Matti Vanhasen järjestämä. Peter Östman ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola olivat vastaanottamassa suurlähettilään.

Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajana Östman saatteli suurlähettiläs Dibrovan diplomaattilehterille ja oli hänen vierellään vierailun ajan. Tilaisuus jää Östmanin muistoihin.

– Se oli koskettava hetki. Samalla se oli surua täynnä oleva hetki.

Kuuntele koko KD-Kompassi -haastattelu

Radio Dei, lauantai 12. maaliskuuta klo 12.50. Uusinta maanantaina 14.3. klo 22.35. Kristiina Kunnas haastattelee kansanedustaja Peter Östmania. Ohjelman voi jälkikuunnella Kristillisdemokraattien Soundcloudissa: soundcloud.com/kristillisdemokraatit

 

Ylös