– Toimeentulon niukkuus tuntuu erityisesti yksinelävien talouksissa, KD Naiset muistuttaa

23.3.2022 klo 10:15 Politiikka Samuli Rissanen

KD Naisten liittohallitus muistuttaa korona-ajan kurittaneen monia perheitä ja talouksia. Erityisesti niukkuus tuntuu yksinelävien talouksissa, jotka maksavat kulunsa yhdestä palkasta tai eläkkeestä.

KD Naiset on huolissaan yksinelävien taloudellisesta tilanteesta. Erityisjärjestön liittohallitus muistuttaa, että korona-aika on kurittanut monia perheitä ja talouksia ympäri Suomen, kun lomautukset, irtisanomiset ja yrittämisen ongelmat lisäsivät monessa perheessä taloudellista niukkuutta.

Se vaikutti myös yksinelävien tilanteeseen kun kaikki asumisen kulut, ruoka ja muut laskut maksettiin vain yhdestä palkasta tai eläkkeestä.

Miten voimme helpottaa yksinelävien tilanteita?

– Erityisen hankalaksi tilanne on muodostunut niiden yksinelävien joukossa joissa taloudellinen niukkuus oli olemassa jo ennen pandemiaa. Olemme saaneet kuulla ahdingossa elävien henkilöiden puolittavan lääkeannoksensa tai ottavansa ne vain joka toinen päivä ja jonottavansa ruokaa ruoka-avusta, liittohallitus muistuttaa.

Samalla nykyiset uutisoinnit ruuan hinnan, sähkön ja liikkumisen kallistumisesta, aiheuttavat suurta huolta.

– Ratkaisu ei voi olla vain toimeentulo-tai erityistoimeentulotuen tai asumistuen lisääminen. Meidän pitää pystyä ratkomaan ruuan ja asumisen hintojen nousuun vaikuttavia tekijöitä ja pitämään palvelut ihmisten lähellä. Maatalouden tukemiseen on saatava kriisipaketti, KD Naiset vaatii.

Kristillisdemokraatit julkaisi viime viikolla maatalouden tukipakettinsa ja esitti hallitukselle sen käyttöönottoa.

– Myös kolmannen sektorin toimijoiden tukeen tulee saada valtiolta korotuksia, päinvastoin kuin nyt on tehty. Eri järjestöt ja seurakunnat ovat tehneet loistavaa työtä ihmisten auttamiseksi. Apua tarvitaan nyt ja valitettavasti myös tulevaisuudessa, KD Naiset arvioi.

Ylös