– Hallitus myöhästyy maatalouden pelastamisessa, kommentoi Peter Östman hallituksen maatalouspakettia ja vaatii, että esitys energiaveron tuplapalautuksista on tuotava kiireellisenä eduskuntaan

1.4.2022 klo 14:10 Politiikka Merja Eräpolku

Hallitus ei löytänyt maatalouden tukipakettiin toimia, jotka auttaisivat tiloja akuutissa kriisissä.
– Ensimmäiset julkaistun paketin tuomat eurot ovat päätymässä tiloille vasta heinäkuussa, osa myöhään syksyllä, kommentoi pettynyt kansanedustaja Peter Östman (kd).

– Hyvä, että päätös nyt viimein saatiin, mutta tämän kevään kylvötöissä se ei juuri auta. Energiaveron palauttaminen tuplana on erinomaista, ja sen maksamisesta hallituksen pitäisi nyt tuoda esitys välittömästi eduskuntaan, ettei rahoja tarvitse odottaa kuukausia, sanoo eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman.

Östman kritisoi järjestelmän jähmeyttä. KD on jo aiemmin keväällä jättänyt eduskunnalle keskustelualoitteen maatalouspolitiikan suunnasta. Östmanin mukaan se on edelleen ajankohtainen.

– Näyttää siltä, että mikään ei ole vaikeampaa kuin löytää laillinen tapa tukea nopeasti kustannuskriisissä kamppailevaa maataloutta.

– Näyttää siltä, että mikään ei ole vaikeampaa kuin löytää laillinen tapa tukea nopeasti kustannuskriisissä kamppailevaa maataloutta. En usko, että kyse on suomalaisten poliitikkojen tahdottomuudesta, mutta jälleen kerran törmäsimme EU-byrokratiaan. Tämä kissa on nostettava pöydälle.

– Yhteinen maatalouspolitiikka ei saa tarkoittaa sitä, että joudumme näivettämään oman ruokatuotantomme ja heikentämään huoltovarmuuttamme, jotta emme riko sääntöjä, Östman korostaa.

Tärkeimmät avaimet maatalouden tilanteen parantamiseksi on markkinoilla. KD on esittänyt omassa maatalouden kriisipaketissaan kustannusindeksin käyttöönottoa elintarvikemarkkinoilla, jotta voitaisiin varmistaa, että kustannusten nousu kompensoidaan tuottajalle.

– Elintarviketeollisuudessa ollaan ryhdytty toimiin tuottajan aseman parantamiseksi, mutta kaupan osalta toimia edelleen odotetaan, vaikka lupauksia on kuultu. Edelleen vaaditaan pitkiä sopimuskausia, mikä on tuottajan kannalta tällaisina aikoina liian iso riski.

– Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on kertonut, että mikäli alkutuottajan asema elintarvikeketjussa ei parane, on hallitus valmis tekemään tarvittavia muutoksia elintarvikemarkkinoita säätelevään lainsäädäntöön. Hallituksen ei pidä seurata tilannetta loputtomiin, vaan pian on alettava tapahtua, Östman korostaa.

Ylös