– Mitä konkreettisia, vaikuttavia ja nopeita toimia hallitus tekee akuutin hoitokriisin ratkaisemiseksi ja hoitojonojen purkamiseksi, Sari Tanus kysyy

31.3.2022 klo 17:24 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kysyi eduskunnan kyselytunnilla, mitä konkreettista hallitus tekee hoitojonojen purkamiseksi.

Tanus muistutti, että Suomessa on akuutti hoitokriisi, joka ei välttämättä näy eduskunnan suuressa salissa. Hoitajat kuitenkin tekevät työtään kriisin keskellä joka päivä.

– Samalla, kun moni hoitaja lopettaa työnsä, potilasturvallisuus vaarantuu. Juuri tänään kuulimme tämän talon henkilökuntaan kuuluvan syöpäpotilaan leikkauksen siirtymisestä hoitajapulan vuoksi, Tanus kertoi.

Nyt edessä on lisäksi lakko, joka osaltaan vaikeuttaa tilannetta.

Hän muistutti, että päivystyksessä potilaat jonottavat tuntikausia päästäkseen jopa akuuttiin hoitoon. Kaiken kukkuraksi hallitus leikkaa kela-korvauksista, kun niitä tulisi päinvastoin korottaa. Nyt edessä on lisäksi lakko, joka osaltaan vaikeuttaa tilannetta.

– Kriisissä tarvitaan nopeita ja poikkeuksellisia ratkaisuja ja oletetankin, että asia on riihessä hallituksen pöydällä ja kysyisinkin nyt mitä konkreettisia, vaikuttavia ja nopeita toimia hallitus tekee akuutin hoito kriisin ratkaisemiseksi ja hoitojonojen purkamiseksi, Tanus kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin mukaan kela-korvauksilla, ainakaan nykyisillä, ongelmaa ei voida ratkaista, koska ne ovat noin 14 € per lääkärikäynti tai 20 € per hammaslääkärikäynti.

– Sen sijaan me tarvitsemme nopeasti hoitotakuun tiukentamista, hän sanoi.

Lindénin mukaan ongelma on nimenomaan perusterveydenhuollossa.

– Tästä oleva lakiesitys on aika pitkälti valmisteltu; se vaatii vielä viimeisiä säätöjä ja sen rahoituksen arviointia ja tämä asia tulee olemaan riihessä esillä, ministeri vastasi.

Tanus penäsi uudestaan, mitä nopeita vaikuttavia keinoja toimenpiteitä hallitus tekee.

– Onko tämä ainut keino, joka riihessä otetaan esille, jotta nämä pitkät ja entisestäänkin pidentyneet hoitojonojen saadaan leikattua.

Tanus muistutti, että aiemmin julkinen ja yksityinen sektori on tehnyt hyvää yhteistyötä.

– Kysyisinkin nyt esimerkiksi, miten sairaanhoitoa aiotaan käyttää hoitojonojen purkamiseen.

Hän muistutti niin ikään, että parlamentaarisella työryhmällä oli yhteinen näkemys siitä, että kela-korvauksien leikkauksia ei tehdä. Nyt hallituksen esitykset ovat aivan muuta.

Linden luotti, että erikoissairaanhoito pystyy varsin nopeasti lyhentämään hoitojonoja, koska siitä on aikaisempaa näyttöä.

– Perusterveydenhuollon tilanne on vaativampi. Viimeisten arvioiden mukaan tarvitsisimme noin 600 lääkäriin ja 500 hoitajan lisätyöpanoksen.

– Meidän käsityksemme on se, että tässä voidaan erittäin hyvin hyödyntää yksityistä sektoria. Korostaisin nimenomaan pitkäaikaisia ostopalvelusopimuksia ei niinkään palveluseteliä, jotka yleensä ratkaisevat vain yksittäisen käyttäjän käynnin, ministeri vastasi.

Ylös