Ukrainan presidentti Zelenskyi Suomen eduskunnalle: ”Emme voi odottaa, vaan tarvitsemme nopeasti lisää aseapua”

8.4.2022 klo 20:57 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ukrainan presidentti piti tunteikkaan ja vahvan puheen Suomen eduskunnalle, mutta viesti oli suunnattu koko Euroopalle ja läntiselle maailmalle. – Haluamme saada tämän julman sodan loppumaan. Haluamme rauhan. Tarvitsemme nopeasti lisää aseapua, Zelenskyi vetosi.

Presidentti Zelenskyi on vieraillut jo useiden maiden parlamenteissa videopuheen myötä. Tänään perjantaina 8. huhtikuuta se koettiin Suomen eduskunnassa.

Juuri ennen Suomen eduskunnalle pitämäänsä puhetta presidentti Zelenskyi ehti kommentoimaan sosiaalisessa mediassa Kramatorskin rautatieasemalle tehtyä iskua. Venäjän ohjusiskussa kuoli kuoli kymmeniä ja vähintään haavoittui yli sata.

– He tuhoavat kyynisesti siviiliväestöä. Tällä pahuudella ei ole rajaa. Jos häntä ei rangaista, se ei lopu koskaan, Zelenskyi sanoi sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan viestissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zelenskyi huomioi puheensa aluksi kunniavieraat, joihin kuuluivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja työvierailulla Suomessa oleva Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sekä Sveitsin liittokokouksen puhemies Irène Kälin. Presidentti Niinistön vieressä istui myös Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

– Tänään Venäjän iskut kohdistuivat ihan tavalliselle ihmisiä täynnä olevalle rautatieasemalle. Ihmiset odottivat junia, joilla voisivat päästä turvaan. Näihin ihmisiin iskettiin. Näin Venäjä sanoo ’puolustavansa’ Donpasin aluetta ja venäjänkielisiä.

Zelenskyin mainitsemassa iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä ja haavoittui yli sata. Hän totesi nyt elettävän sodan 44. päivää, mutta sodan jatkuneen Itä-Ukrainassa jo kahdeksan vuotta. Presidentti pyysi Suomen eduskuntaa viettämään hiljaisen hetken rautatieasemalla Venäjän iskun seurauksena menetettyjen uhrien muistoksi.

Presidentti puhui videoyhteydellä Suomen eduskunnalle. Tilaisuus oli täysin historiallinen, sillä koskaan ennen ei istuntosalissa ole koettu vastaavaa.

– Tämä käynnissä ole sota on hullu ja täydellisen julma. Toisinaan miettii, ovatko he ihmisiä, Zelenskyi sanoi viitaten venäläisten epäiltyihin sotarikoksiin, joihin kuuluu teurastusta, tuhoamista ja varkauksia.

Tämä käynnissä ole sota on hullu ja täydellisen julma.

Zelenskyi suuntasi sanansa suoraan suomalaisille.

– Olette nähneet, mitä Venäjän armeija on tehnyt Butšassa ja ymmärrätte, että jos Venäjän armeija hyökkäisi teidän maahanne, he tekisivät saman. En halua teidän kokevan samaa.

– Te olette kokeneet sodan. Se uhka on edelleen voimassa. Me teemme parhaamme, jotta tämä tilanne ei enää toistu. Venäjän sodan Ukrainaa vastaan on oltava ratkaiseva paitsi meidän maallemme ja meidän kansakunnallemme, myös niille, joilla on yhteinen raja Venäjän kanssa.

Zelenskyi totesi, ettei Ukraina voi odottaa, vaan lisää aseapua ja tukea on saatava nopeasti.

– Samalla tavoin kuin te pelastitte oman maanne Stalinin hyökkäykseltä, samalla tavalla kansamme on rohkea ja taistelee vastaan.

– Mutta vihollisia on lukumäärältään paljon enemmän. Heillä on enemmän varustusta, ohjuksia sekä öljyä, dollareita ja ja euroja, joita käytetään propagandan taustalla.

Presidentti Zelenskyi vetosi kuulijoihin – siis ei vain Suomen eduskuntaan, vaan koko Eurooppaan ja läntiseen maailmaan. Apua pitää saada, ja sen on tultava pian.

– Me tarvitsemme lisää aseistusta ja ohjuspuolustusta nyt. Emme voi odottaa, kun satoja ukrainalaisia kuolee päivittäin venäläisten hyökkäyksissä, kaupunkejamme tuhotaan, ja kun miljoonat ihmiset joutuvat pois kodistaan ja maastaan.

– Meidän on saatava heidät takaisin kotiin, meidän pitää pysäyttää Venäjä ja lopettaa sota, varmistaa, että rauha palautuu. Haluamme pitää oman vapaan maamme.

Zelenskyi kiitti kuitenkin Suomea avusta.

– Olen tyytyväinen, että Suomi ei odottanut, vaan heti hyökkäyksen alussa auttoi meitä. Teitte historiallisen päätöksen ja annoitte meille sotilaallista tukea.

– Te olette tämän sodanvastaisen koalition moraalisia johtajia. Haluaisin Euroopan Unionilta ja kahdenvälisesti vieläkin vahvempaa johtajuutta, jotta saisimme vapaustaisteluumme tukea.

Zelenskyi vetosi siihen, että pakotteet Venäjää vastaan olisivat entistä tehokkaampia.

– Pakotteista pitäisi tulla Molotovin cocktaileja. Kiitän niitä suomalaisia yrityksiä, jotka ovat jo lopettaneet toimintansa Venäjällä. Sen maan kanssa on katkaistava kaikki siteet. Pyydän teitä painostamaan niitä yrityksiä, jotka vielä tukevat Venäjän sotakoneistoa.

– Koko kansainvälinen pankkijärjestelmä pitää sulkea venäläisiltä, koska he ovat uhka demokratialle. Vapaus ei voi palata, jos annamme venäläisille vielä tulonlähteitä jatkaa sodankäyntiä.

Zelenskyi lähetti suoran viestin Venäjälle.

– Venäjän pitää ensin tehdä rauha ja joutua vastuuseen sotarikoksista. Heidän on muistettava mikä on Helsingin henki, ja palautettava se. Vasta sen jälkeen voidaan ruveta keskustelemaan taloudellisista kysymyksistä.

Venäjän pitää ensin tehdä rauha ja joutua vastuuseen sotarikoksista. Heidän on muistettava mikä on Helsingin henki, ja palautettava se. Vasta sen jälkeen voidaan ruveta keskustelemaan taloudellisista kysymyksistä. – Ukrainan presidentti Zelenskyi

Puheensa loppuosassa Zelenskyi suuntasi ajatukset jo jälleenrakentamiseen.

–  Uskon, että maalaisjärki tulee voittamaan ja että voimme suojella Ukrainaa ja sen vapautta. On jo ruvettava ajattelemaan, miten jälleenrakennamme maamme sodan jälkeen.

–  Olen kiitollinen teidän hyvästä kolutussektoristanne, ja siitä, että koulutatte ihmisiä suojelemaan ympäristöä. Sen haluamme oppia teiltä – ja muidenkin pitää teiltä oppia.

Zelenskyi kertoi, että puolentoista kuukauden sodan aikana on 928 oppilaitosta – päiväkotia, koulua ja yliopistoa – tuhottu.

– Toivotan teidät ja yrityksenne tervetulleiksi asiantuntijoina Ukrainan koulujärjestelmän jälleenrakentamiseksi ja sen uudistamiseksi.

– Meidän pitää tehdä parhaamme jopa tämän julman sodan jälkeen, että ihmisten sydämet ovat lempeitä ja avoimia muuhun maailmaan

– Vihan pitää hävitä ja rauhan ja vapauden pitää voittaa. Kun tämä saadaan meillä aikaiseksi, silloin varmasti tyrannit muuallakin kaatuvat.

Presidentti Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle vain hetki sen jälkeen, kun Venäjän ohjusisku oli surmannut Kramatorskin rautatieasemalla viitisenkymmentä ihmistä ja haavoittanut yli sataa. – He olivat vain tavallisia ukrainalaisia odottamassa pääsyä turvaan, Zelenskyi muistutti. (Pysäytyskuva eduskunnan verkkolähetyksestä)

Ylös