Euroopan peruspilarit rauhan takeina

16.4.2022 klo 09:28 Politiikka Tommi Terä

Venäjän aggressio on hyökkäys ensisijassa Ukrainaa ja ukrainalaisia vastaan mutta myös Euroopan ja lännen perusperiaatteita – demokratiaa, ihmisoikeuksia, kansalaisyhteiskuntaa ja oikeusvaltiota – vastaan, kirjoittaa KD Nuorten pääsihteeri Tommi Terä.

76 vuotta, 5 kuukautta ja 22 päivää. Näin pitkään kesti Euroopan rauha, jonka aikana yksikään valtio ei käynnistänyt sotaa toisen valtion suvereniteettia vastaan. Tämä ajanjakso katkesi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Siinä missä Venäjän aggressio on hyökkäys ensisijassa Ukrainaa ja ukrainalaisia vastaan, on se hyökkäys myös Euroopan ja lännen perusperiaatteita – demokratiaa, ihmisoikeuksia, kansalaisyhteiskuntaa ja oikeusvaltiota – vastaan. Pidämme näitä Suomessa usein itsestäänselvyyksinä, mutta ne eivät ole itse itseään säilyttäviä kokonaisuuksia.

Demo Finlandin eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöille maaliskuussa järjestämässä Demokratia-akatemiassa kävi ilmi, että demokratian tila maailmalla heikkenee ja on jo taantunut vuoden 1989 tasolle. Demokratia-kehityksen taantuma näkyy Venäjän lisäksi muun muassa Brasiliassa, Myanmarissa ja Unkarissa.

Erottaminen Euroopan neuvostosta, vanhimmasta ja laajimmasta poliittisesta yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestöstä, symboloi sitä surullista kehitystä, joka Venäjällä on jatkunut jo pidempään.

Venäjän erottaminen Euroopan neuvostosta maaliskuun puolivälissä oli oikea reaktio ja vastaus Venäjän toimille Ukrainassa. Samalla erottaminen vanhimmasta ja laajimmasta poliittisesta yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestöstä symboloi sitä surullista kehitystä, joka Venäjällä on jatkunut jo pidempään. Taantumusta pois demokratiasta, ihmisoikeuksista, avoimesta kansalaisyhteiskunnasta ja oikeusvaltiosta.

Näiden periaatteiden säilyttäminen vaatii aktiivista työtä jokaiselta ja kaikilta. Se on myös sen arvoista. Demokratia on rauhan tae, sillä koskaan ei kaksi demokraattista valtiota ole aloittanut sotaa toisiaan vastaan. Mitä kauemmas demokratiasta etäännytään, sitä rauhattomammaksi meno yltyy. Ei ole sattumaa, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan etäännyttyään ensin pari vuosikymmentä näistä rauhan takaavista periaatteista. Hyökkäys ei ollut mikään päähänpisto, vaan pitkän negatiivisen kehityksen huipentuma.

Toivottavasti sota Ukrainassa päättyy pikaisesti. Toivottavaa olisi myös se, että jonain päivänä Venäjä jälleen palaisi takaisin Euroopan peruspilareiden viitoittamalle tielle. Sen parempaa taetta rauhalle ei ole.

Tommi Terä

Kirjoittaja Tommi Terä on KD Nuorten pääsihteeri sekä Turun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja
Ylös