– Ikääntyneitten irtisanominen on ollut aivan liian helppoa, Sari Essayah muistuttaa

26.4.2022 klo 17:39 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaa olla kohentamassa 55 vuotta täyttäneitten työllisyysastetta, ja pitää muutosturvarahaan sekä muutosturvakoulutukseen liittyviä hallituksen uusia esityksiä tärkeinä.

– Myöskin osa-aikatyön mahdollistaminen silloin, kun sekä työntekijä että työnantaja pääsevät asiasta uuteen sopimukseen, on inhimillinen tapa laskeutua työelämästä kohti eläkeikää, Essayah totesi eduskunnassa.

Hän nosti esiin erityisesti henkilöt, joilla on vaikeuksia vaikkapa heikentyneen terveydentilan vuoksi selviytyä eläkeikään saakka.

On paljon ihmisiä, jotka ikään kuin roikkuvat työelämän syrjässä kiinni

Essayah toivoi, että yhä enemmän ikääntyneitten työntekijöitten työssä jaksamiseen ja terveystarkastuksiin kiinnitettäisiin huomiota.

– Siellä on paljon ihmisiä, jotka ikään kuin roikkuvat työelämän syrjässä kiinni, ja moni toivoo itse, että pääsisi eläkeputkeen ja sitä kautta pois. He eivät näe todellisia oikeita mahdollisuuksia enää uudelleen työllistyä näillä erilaisilla toimenpiteillä, ja harva sitten siinä vaiheessa lähtee enää uutta ammattia hakemaan.

Lisäksi ikääntyneitten irtisanominen on ollut aivan liian helppoa. Essayah muistutti esimerkiksi paperitehtaista, joita on suljettu helpoiten juuri Suomessa, jossa kynnys pistää kiinni on matalampi eläkeputkimenettelyn vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen mukaan työkykyongelmien kanssa painivien ikääntyvien ihmisten tilanteet on otettava huomioon.

– Siksi on erittäin tärkeää viedä eteenpäin kuntoutuskomitean moninaisia ehdotuksia, millä tähän problematiikkaan pyritään puuttumaan.

– Lakimuutosten lisäksi tarvitaan asennemuutosta, jotta saadaan ikäsyrjintä suomalaisilla työmarkkinoilla loppumaan ja ikääntyneiden työntekijöiden osaamiselle ja työpanokselle sitä arvostusta, mitä tarvitaan. Tämä asennemuutos on pitkällä tähtäimellä se kaikista vaikuttavin asia, Sarkkinen sanoi.

Ylös