”Osalla tiloista kevätkylvöt eivät ala lainkaan” – Peter Östman pettyi maatalousyrittäjien tavoin siihen, ettei hallitus löytänyt rahaa akuuttiin kriisiin

27.4.2022 klo 15:53 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat maatalousyrittäjien tavoin hyvin pettyneitä siihen, ettei hallitus löytänyt tukipakettiinsa toimia, jotka auttaisivat tiloja niiden akuutissa kriisissä.

– Ensimmäiset paketin tuomat eurot ovat päätymässä tiloille vasta heinäkuussa, osa myöhään syksyllä, Peter Östman sanoo.

Hallitus päätti maaliskuun lopulla toimista, joilla se turvaa maatalouden huoltovarmuutta. Yksi toimenpiteistä on parhaillaan käsittelyssä oleva hallituksen esitys, jonka mukaan energiaverojen vuoden 2021 palautuksen lisäämiseen kertaluonteisena toimena suunnataan 45 miljoonaa euroa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östmanin mukaan energiaveron tuplapalautukset ovat tervetulleita, mutta ajoitus on kuitenkin pahasti viivästynyt. Kriisi kun on ollut tiedossa; se ei alkanut Ukrainan sodan myötä. Silti hallitus on katsellut kriisiä kädet taskussa pitkälle kevääseen.

– Osa tuesta on tulossa tileille vasta syksyllä, kun vilja pitäisi jo olla korjattu ja kuivattu. Millä logiikalla tämä auttaa viljelijöitä kustannuskriisissä?

Kristillisdemokraatit julkaisi maatalouspakettinsa 17.3 vaatien hallitukselta kriisitoimia tiloille, jotta tulevan satokauden sato voitaisiin maksimoida.

Hallitus tuli ulos samana päivänä tiedolla, että se panostaa 300 miljoonaa maatalouden kriisiin. Tietoa paketin sisällöstä odotettiin kuitenkin viikkoja. Samaan aikaan viljelijät joutuivat tekemään päätöksiä kevätkylvöistä vailla tietoa siitä, mitä hallituksen lupaus tiloille tarkoittaa.

– Kun paketti lopulta tuli, pahimmat pelot toteutuivat. Kevätkylvöt alkavat pettyneissä tunnelmissa. Euroakaan hallituksen tukipaketista ei ehdi päätyä viljelijöiden tilille ennen kuin siemenet pitää olla maassa. Ja juuri siksi osalla tiloista kevätkylvöt eivät ala lainkaan, Östman muistuttaa.

Hänen mukaansa todellisuudessa hallitus teki paketin, josta vain osa on tarkoitettu tiloille, ja siitäkin ensimmäiset eurot maksetaan vasta, kun kylvöaika on kaukana takana ja pitäisi jo valmistautua puinteihin.

– Osa tuesta on tulossa tileille vasta syksyllä, kun vilja pitäisi jo olla korjattu ja kuivattu. Millä logiikalla tämä auttaa viljelijöitä kustannuskriisissä, Östman kysyy.

Hallitus lupasi myös, että sillä on valmius toimiin, jos kauppa ei vapaaehtoisesti hoida osuuttaan kriisissä. Östman ihmetteli, kuinka kauan hallitus aikoo odottaa. Esimerkiksi MTK uutisoi tällä viikolla, että kassakriisi ajaa parhaillaan alas suomalaista lihan ja kananmunien tuotantoa.

Ratkaisuksi KD on esittänyt kustannusindeksiä elintarvikemarkkinoille.

– Kaikki ei toki ole hallituksen syytä; osa kritiikistä kuuluu EU:lle. Sen jäykkyys on ajamassa ruokatuotantoamme nurin. EU:n maatalouspolitiikka tarvitsee jättiremontin, ja sen keskiössä tulee olla tukien suuntaaminen ruoantuotantoon, Östman vetosi.

Ylös