– Hoitovajetta ei voi sysätä pelkästään työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi, Päivi Räsänen sanoo

28.4.2022 klo 17:10 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että terveydenhuolto on vakavassa kriisissä: Palkkakiista on kärjistymässä hoitajien joukkoirtisanoutumiseen.

Räsänen muistutti, että hoitajapula on pahentunut jo pitkään: 10 vuoden aikana eläköityy 1/4 sairaanhoitajista, kolmasosa lähihoitajista ja moni suunnittelee tällä hetkellä alan vaihtoa.

Vaikka pykäliin on kirjattu hoitotakuu ja vanhustenhoidon henkilöstömitoitus sekä kotihoitoon tehdyt parannukset, mutta toteutukseen ei ole varattu rahoitusta eikä henkilöstöresursseja.  Lisäksi koronan aiheuttama hoitovelkakin on yhä maksamatta.

Potilasturvallisuuslaki ei ratkaise sitä perusongelmaa, miten hallitus aikoo kantaa vastuun kansalaisten hengestä ja terveydestä.

– Eduskuntaryhmämme on koko vaalikauden ajan patistanut hallitusta ratkaisemaan hoitajapulaa ja esitimme tälle vuodelle puolen miljardin euron rahoitusta, mutta hallitus ei ole näihin tarttunut, Räsänen totesi.

Hänen mukaansa hoitovajetta ei voi sysätä pelkästään työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi eikä potilasturvallisuuslaki ratkaise sitä perusongelmaa, miten hallitus aikoo kantaa vastuun kansalaisten hengestä ja terveydestä.

Ministeri Aki Lindén muistutti hallituksen käynnistäneen viime marraskuussa hankkeen, joka tähtää siihen, että saadaan ote pahenevasta hoitohenkilöstöpulasta ja henkilöstön riittävyydestä.

– Hanke lähti erittäin hyvin käyntiin. Tällä hetkellä on ollut se tilanne, että työmarkkinaneuvottelut ja siihen liittyvät erimielisyydet ovat jossain määrin haitanneet hankkeen edistymistä, ministeri kertoi.

Ylös