”Elinvoimaiset maatilat luovat huoltovarmuuden”, muistuttaa KD:n Keski-Pohjanmaan piiri

30.4.2022 klo 13:43 Politiikka Merja Eräpolku

– Pitkien kuljetusmatkojen päässä olevalle Suomelle ruokaomavaraisuus on elinehto. Ruoan tuotannon turvaaminen on aivan keskeistä tulevien vuosien aikana. Tuottajien ongelmia ei voi enää vain seurata sivusta, korostaa Kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piiri kannanotossaan.

Halsualle piirin kevätkokoukseen kokoontuneet Keski-Pohjanmaan Kristillisdemokraatit muistuttavat, että elinvoimaiset maatilat luovat huoltovarmuuden.

– Suomalaiset haluavat suomalaista ruokaa, koska se on lähiruokaa, joka tuotetaan vastuullisesti. On aika varmistaa kotimainen ruoantuotanto.

Tuottajat ovat tiukilla, koska tuotteista maksettava raha ei enää riitä tuotantokustannusten kattamiseen. Valtion kriisiapupaketti olisi pitänyt kohdistaa suoraan tuotantoon, ja muutenkaan tilapäisratkaisut eivät riitä.

– Tuottajahinnat on syytä sitoa kustannusindekseihin, jolloin ne automaattisesti nousisivat kulujen mukana. Tuottajat voisi myös vapauttaa maatilarakennusten kiinteistöverosta, alv-maksuihin pitäisi antaa lisäaikaa ja polttoaineverotusta tulisi keventää.

– Helpotetaan pienimuotoista kotieläinten pitoa, tilamyyntiä sekä teurastusta koskevaa byrokratiaa ja lupavaatimuksia. Pitää myös luoda järjestelmä, jolla kuluttaja voi saada varman tiedon tuotteen alkuperästä, piirin kannanotossa vaaditaan.

Ylös