”Nykyjärjestelmä suosii suuria puolueita” – Etelä-Savon kristillisdemokraatit vaativat tasapuolisuutta eduskuntapaikkojen jakoon

3.5.2022 klo 17:52 Politiikka Samuli Rissanen

– Erityisesti eduskuntavaaleissa eri puolueiden koko maata koskeva kannatuksen tasapuolisuus eduskuntapaikoissa tulee taata tasauspaikkajärjestelmää koskevalla lailla, KD:n Etelä-Savon piiri muistuttaa.

Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piiri peräänkuuluttaa tasauspaikkajärjestelmää koskevaa lakia, joka takaisi jokaiselle vaaleissa mukana olevalle ryhmälle äänimäärän mukaisen paikkamäärän.

– Nykyinen laki suosii selvästi isoja puolueita.

– Nykyinen laki suosii selvästi isoja puolueita. Nyt eri vaalipiireissä äänikynnys eli eduskuntaan valittavien ääniosuus vaihtelee suuresti, ja pienet puolueet eivät saa valtakunnallisen kannatuksensa mukaisesti paikkoja eduskuntaan, piirin kannanotossa todetaan.

Piiri muistuttaa, että laskennallinen piilevä äänikynnys oli esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 36 kansanedustajan Uudenmaan vaalipiirissä 2,8 %, kun se oli seitsemän kansanedustajan Lapin vaalipiirissä 12,5 %.

Ylös