– Valmiuslaki ei tuo tarvittavia mahdollisuuksia reagoida rajalla laajamittaiseen maahantuloon, Päivi Räsänen moittii

3.5.2022 klo 15:06 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat tyytyväisiä siihen, että hybridivaikuttaminen lisätään valmiuslakiin poikkeusolojen toteamisen perusteeksi.

Päivi Räsäsen mielestä se ei kuitenkaan tuo tarvittavia keinoja reagoida rajoilla välineellistettyyn maahanmuuttoon.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ihmettelee sitä, että miksi hallituksen on niin vaikeaa tuoda sellainen esitys, jolla korjattaisiin kaikkein vakavimmat hybridiuhat kuten välineellistetty maahanmuutto, jota nähtiin esimerkiksi viime kesänä Puolan rajoilla.

– Tämä esitys ei tuo tarvittavia mahdollisuuksia reagoida rajalla laajamittaiseen maahantuloon, Räsänen sanoi eduskunnassa, joka pui valmiuslain muutosta.

– Tähän jää vielä monta kysymystä: Tuodaanko esitys ja mikä on se aikataulu, jolla tämän esityksen tuotte

Hallituksen esityksessä todetaan, että kokonaisuus on eriytetty omaan valmisteluun ja asiaa selvitetään ja että tarvittaessa esitys tuodaan täydentävänä eduskuntaan ennen kesän istuntotaukoa.

– Tähän jää vielä monta kysymystä: Tuodaanko esitys ja mikä on se aikataulu, jolla tämän esityksen tuotte, Räsänen penäsi.

Valmiuslakia esitellyt oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti, että hän ei voi yksityiskohtaisesti ryhtyä avaamaan kaikkea sitä, miten Suomi operatiivisesti tulisi rajalla toimimaan mahdollisen hybridivaikuttamisen kohteena ollessaan.

Täydentävä esitys on kuitenkin tulossa.

– Varmasti viisasta olisi toimia sillä tavalla, että kun meillä on täydentävä esitys, niin ne voidaan sitten käsitellä yhdessä, Henriksson sanoi.

Hän siteraasi sisäministeri Krista Mikkosta, joka on tuonut esille sen, rajavartiolaitoksella on olemassa suunnitelmat siihen, miten vastataan hybridivaikuttamisyrityksiin.

– Voimme sulkea itärajalta vaikka kaikki rajanylityspaikat, jos on tarve, hän sanoi.

 

Ylös