Sari Essayah KD:n puoluevaltuustossa: ”Hallituksen huomioitava pikaisesti hintojen nousun kulut”

14.5.2022 klo 13:17 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii hallitukselta nopeaa reagointia hintojen nousuun. – Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten tuloista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen, Essayah muistutti.

Puheenjohtaja Sari Essayah antoi poliittisen katsauksen puoluevaltuustolle. Hänellä oli tiukkaa palautetta hallitukselle.

– Hallitukselta puuttuu suunnitelma energian ja hintojen nousun aiheuttamalle kotitalouksien ostovoiman nopealle alentumiselle ja inflaatiopaineelle.

– Näiden liikkumisen ja asumisen hinnannousujen kompensoimista KD esitti jo viime syksyn vaihtoehtobudjetissa.

Essayah vaati puheessaan nopeaa reagointia hintojen nousuun.

– Hintojen nousun kulut olisi pikaisesti huomioitava etuusjärjestelmässä. Esimerkiksi Kelan toimeentulotuessa ja kuntien harkinnanvaraisessa tuessa sekä asumistuessa kohonneet sähkölaskut ja asumiskulut tulisi huomioida normeja nostamalla ja harkinnanvaraisuutta lisäämällä.

– Kunnille tulisi antaa valtakunnallisesti yhtenäinen ohje muun muassa suurien sähkölaskujen tapauskohtaiseen hyväksymiseen toimeentulon turvaamiseksi, Essayah huomautti.

Hän totesi katsauksessaan, että hintojen nousut vaikuttavat kaikkiin mutta dramaattisimmin pienituloisimpiin.

– Perushyödykkeiden kallistuminen voi heiluttaa monenlaisissa elämäntilanteissa olevien taloutta. Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten tuloista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen.

– Monilapsiset pienituloiset perheet joutuvat koulujen kesälomien alettua entistä suurempaan ahdinkoon.

Essayah nosti esiin pientä eläkettä saavien ahdingon.

– Puolet Suomen 1,6 miljoonasta eläkeläisestä saa eläkettä alle 1 500 euroa kuukaudessa. Moni heistä asuu vanhoissa, öljy- tai sähkölämmitteisissä taloissa, osa maaseudulla julkisen liikenteen ulottumattomissa.

– Erilaiset remontti- ja sähköautojen hankintatuet eivät heitä auta, kun raha toteuttaa kyseinen investointi ylipäätään puuttuu.

Ottaessaan myöhemmin keskustelussa kantaa kotimaiseen ruokaturvaan muistutti Essayah Venäjän vastuusta.

Ruokapulaa voi tulla kaikkialle.

– Mutta Afrikkaa uhkaa suoranainen nälänhätä. Sielläkin pitäisi muistaa, että sen syynä on Venäjä, yksinomaan Venäjä, Essayah huomautti.

Afrikkaa uhkaa suoranainen nälänhätä. Sielläkin pitäisi muistaa, että sen syynä on Venäjä, yksinomaan Venäjä.

Essayah totesi puoluevaltuuston lauantaisen kokouksen ajoittuvan keskelle turvallisuuspoliittista ”superviikonloppua”.

– Voi nähdä symboliikkaa siinä, että tärkeä Nato-päätös tehdään kaatuneitten muistopäivänä. Kiitollisuus nousee menneiden sukupolvien uhrauksista, Essayah totesi.

– Henkinen kestävyys on nyt todella tärkeää. Meitä tullaan haastamaan, mutta kyllä me selviämme, Essayah rohkaisi.

Puheenjohtaja kiitti puolueväkeä sekä puoluehallituksen huhtikuisen kokouksen että puoluevaltuuston ylimääräisen kokouksen kolmituntisista Nato-keskusteluista.

– Ne olivat erilaisia mielipiteitä kunnioittavia hyviä keskusteluja. Kristillisdemokraateissa on oikeus erilaisiin mielipiteisiin.

Puolueen seuraava suuri ponnistus ovat ensi vuoden eduskuntavaalit.

– Mutta nyt kiitän kaikkia vielä tammikuun aluevaaleista. Saimme kaipaamamme vaalivoiton ja listoiltamme 57 uutta aluevaltuutettua. Yksikään ääni ei mennyt hukkaan.

– Äänestäjät arvostivat aluevaaleissa asiantuntemusta.

– Luottamuspaikkaneuvottelut sujuivat Uuttamaata lukuunottamatta hyvin, Essayah totesi.

Mistä leipää ja lämpöä, mistä työtä ja turvaa? Uskomme, että meillä Kristillisdemokraateissa on näissä asioissa paljon annettavaa.

Hän kertoi, että eduskuntavaaleihin valmistaudutaan jo laajasti. Tulossa on laaja kotisivujen ja ehdokasgallerian uudistaminen, meneillään on ehdokasrekry sekä vaaliohjelman teko. Myös vaaliliittoja pohditaan parhaillaan.

– Meille on nyt keskeistä kirkastaa profiiliamme, puheenjohtaja Essayah kannusti.

Hän huomautti, että nyt ollaan palaamassa intersektionaalisista identiteettipolitiikan pohdinnoista perusasioiden äärelle.

– Nyt ovat perusasiat tärkeimmät. Mistä leipää ja lämpöä, mistä työtä ja turvaa? Uskomme, että meillä Kristillisdemokraateissa on näissä asioissa paljon annettavaa, Essayah vakuutti.

 

 

 

Ylös