Presidentti Niinistö lehdistötilaisuudessa: ”Uusi aikakausi aukeaa”

15.5.2022 klo 14:12 Politiikka Kristiina Kunnas

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Nato-jäsenyyden hakemisesta. – Kansa, puolueet ja eduskunta yhdessä ovat antaneet demokratian voimannäytteen, totesi presidentti Niinistö.

– Tämä on historiallinen päivä. Uusi aikakausi aukeaa, aloitti presidentti Sauli Niinistö presidentinlinnassa pidetyssä tilaisuudessa.

– Haluan kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten kansanvalta Suomessa on toiminut. Tarkoitan suomalaisia ihmisiä mielipiteineen, poliittisia puolueita, hallitusta, eduskuntaa. Ne ovat yhdessä antaneet demokratian voimannäytteen.

– Syntyy suojattu Suomi, osana vakaata, vahvaa ja vastuunsa tuntevaa Pohjolaa.

Syntyy suojattu Suomi, osana vakaata, vahvaa ja vastuunsa tuntevaa Pohjolaa. – presidentti Niinistö

– Me saamme turvaa ja me myös jaamme sitä, koko puolustusliittoon ja Itämeren alueelle, presidentti Niinistö totesi.

Hän muistutti tilanteen olevan aivan historiallinen. Nato-keskustelua on käyty Suomessa jo 30 vuotta.

– Hyvä on pitää mielessä, että turvallisuus ei ole nollasummapeliä. Kun Suomen turvallisuus maksimoituu ja kokonaisturvallisuus kasvaa, se ei ole keneltäkään pois, Niinistö totesi.

Ruotsinkielisessä osuudessa hän käänsi aiemman ruotsalaisen sanonnan Suomen asia on meidän muotoon Sveriges sak är vår eli Ruotsin asia on meidän.

Pääministeri Sanna Marin huomautti Nato-ratkaisun tuovan varmuutta epävarmuuden keskelle ja vahvistavan Pohjois-Eurooppaa.

– Kun eduskunta toivottavasti yhtyy valtioneuvoston ja presidentin kantaan, saa päätös taakseen mahdollisimman vahvan perustan.

Kun eduskunta toivottavasti yhtyy valtioneuvoston ja presidentin kantaan, saa päätös taakseen mahdollisimman vahvan perustan. – pääministeri Marin

– Meille tärkeintä on Suomen ja suomalaisten turvallisuus. Naton jäsenenä tulemme kantamaan vastuumme myös koko liittokunnan turvallisuudesta. Ratkaisumme antaa uusia mahdollisuuksia myös pohjoismaiselle yhteistyölle.

– Myös Euroopan unionin ääni voi tulla nyt vahvemmaksi Natossa, Marin totesi.

Lyhyiden puheiden jälkeen toimittajat niin Suomesta kuin ulkomaisista medioista pääsivät kysymään presidentiltä ja pääministeriltä.

Niinistö vastasi muun muassa siihen, miksi eduskunta ylipäänsä otetaan mukaan päätöksentekoon.

– Se on tämän päätöksen mittaluokka. Käytännön syy on se, että lopullinen päätös Suomen eduskunnassa tehdään ratifiointikierroksen jälkeen. Olin jossain vaiheessa huolestunut, että se saattaisi venyä eduskuntavaalien jälkeen. Toivottavasti vauhti kuitenkin nyt ripeytyy.

– Korostan puolueiden merkitystä. Ne edustavat jatkuvuutta. Jokaisen päätöksentekijän pitää mahdollisimman tarkoin tietää päätöksen sisällön. On tärkeää, että koko kenttä on mukana. Tavalliset suomalaiset ovat olleet tässä kaikkein aktiivisimpia, Niinistö totesi.

Hän kommentoi myös lauantaista puhelinkeskusteluaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– Miksi soitin? Siksi, että Suomi ei ole mikään livahtelija, joka häipyy hiljaa nurkan taakse. On tärkeää sanoa asiat suoraan kohteelle, Niinistö kuvasi.

Suomi ei ole mikään livahtelija, joka häipyy hiljaa nurkan taakse. – presidentti Niinistö

Presidentti kertoi puhelun sävyn olleen varsin rauhallinen.

– Oikeastaan se oli toteava. Minä totesin, että olemme jo päättäneet hallituksen kanssa, että haemme Naton jäsenyytt. Vastaus oli toteavasti: se on virhe, ei teitä mikään uhannut.

Presidentti kuvasi omia huoliaan mahdollisista seurauksista itänaapurin suunnalta.

– Olen aiemmin kantanut aika lailla huolta siitä, minkälaiset ne meille kerrotut sotilaalliset vasta-askeleet olisivat.

– Olen alkanut olla jo aiemmin sitä mieltä, että emme tulisi kohtaamaan sotilaallisia operaatioita. Tuon puhelun jälkeen olen entistä enemmän sitä mieltä.

– Mutta kun turvallisuudesta puhutaan, on kokonaisvalppaus paikoillaan, presidentti Niinistö jatkoi.

Hän totesi Venäjän reaktioiden olleen lauantaina ”lievempää laatua”.

– Kyllä Venäjä on viimeisen kahdeksan vuoden aikana seurannut meitä, että meillä Nato-suunnitelmat ovat pitkällä mutta päätös puuttuu. Sillä on ollut käsitys Suomen ja Ruotsin Nato-kelpoisuudesta.

– Haluaako virallinen Venäjä nostattaa tällaisen asian keskusteluun? Esimerkiksi ulkoministeri Lavrov jätti eilen puheessaan kokonaan mainitsematta tämän asian, presidentti kertoi.

Turkin presidentin puheista Niinistö sanoi hämmentyneensä.

– Se johtuu siitä, että presidentti Erdogan antoi minulle erilaisen vastauksen keskustellessani hänen kanssaan kuukausi sitten.

Svenska Ylen toimittaja kysyi presidentiltä, millaiset tunteet hänellä on Nato-päätöksen jälkeen.

– Suuret tunteet, jotka alkoivat jo aamusta, onhan nyt kaatuneitten muistopäivä, Niinistö vastasi.

 

 

 

Ylös