”Nato-liittymissopimukseen ei pidä ehdottaa Suomea rajoittavia varaumia” – Päivi Räsänen muistuttaa, että Venäjän naapurina Suomen ei kannata kieltäytyä sotilastukikohdista

16.5.2022 klo 12:20 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää viisaana, että Suomen Nato-liittymissopimukseen ei ehdoteta Suomea rajoittavia varaumia esimerkiksi sotilastukikohdista.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ei toivo Suomen tekevän mahdolliseen Nato-liittymissopimukseensa varaumia, joista Ruotsissa on keskusteltu. Ruotsissa puolueet, kuten sosialidemokraatit ja maltillinen kokoomus, ovat ilmoittaneet, että ne eivät halua Nato-jäsenyyden toteutuessa alueelleen ydinaseita tai pysyviä ulkomaisten sotilaiden tukikohtia rauhan aikana.

– Yli 1300 kilometrin raja Venäjän naapurina merkitsee sitä, että mitään mahdollisesti Suomelle turvaa tuovaa tekijää ei tässä vaiheessa kannata sulkea pois.

Räsäsen mukaan on viisautta, että Suomi ei rajoita itseään esimerkiksi pysyviin sotilastukikohtiin tehdyillä varaumilla. Hänen mukaansa Ruotsissa puolueiden esittämät varaumat nousevat sikäläisestä sisäpoliittisesta keskustelusta.

Räsänen kiinnitti eduskunnan Nato-keskustelussa huomiota siihen, että varaumia ei myöskään esitetty puolueiden ryhmäpuheenvuoroissa; ainoastaan vasemmistoliitto viittasi Ruotsin kaltaisiin varaumiin.

– Yli 1300 kilometrin raja Venäjän naapurina merkitsee sitä, että mitään mahdollisesti Suomelle turvaa tuovaa tekijää ei tässä vaiheessa kannata sulkea pois.

– Ennen kaikkea myös Naton päätöksenteon yksimielisyysperiaate turvaa sen, että voimme sitten jatkossa oman harkintamme mukaan käydä näistä keskustelua ja linjata niitä tarpeita, joita  turvallisuudessa on, Räsänen sanoi.

Ylös