Suomeen ei Nato-jäsenyyden myötä olla tuomassa strategisia pitkän kantaman suuritehoisia ydinaseita, Sari Essayah arvioi

16.5.2022 klo 13:05 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että Suomeen ei Nato-jäsenyyden myötä missään olosuhteissa olla tuomassa strategisia pitkän kantaman suuritehoisia ydinaseita.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah otti kantaa Nato-jäsenyyteen liittyviin kansallisiin varaumiin. Keskusteluun ovat yhtenä juonteena nousseet ydinaseet, joita Natolla on sijoitettuna myös Euroopassa.

Näiden aseiden sijoittamisessa Suomeen ei olisi minkäänlaista puolustuspoliittista järkeä

Essayah muistutti eduskunnassa, että pitää pystyä erottamaan strategiset ja taktiset ydinaseet toisistaan.

– On aivan varmasti niin, että Suomeen ei missään olosuhteissa oltaisi tuomassa strategisia pitkän kantaman suuritehoisia ydinaseita. Näiden aseiden sijoittamisessa Suomeen ei olisi minkäänlaista puolustuspoliittista järkeä, Essayah sanoi.

Taktisia ydinaseita Euroopassa kuitenkin on. Yhdysvallat on niitä tukikohtiin sijoittanut esimerkiksi Saksassa, Italiassa, Belgiassa ja Hollannissa sekä Turkissa.

Essayah’n mukaan nämä ovat kysymyksiä, joissa Suomi on päätöksentekijänä.

– Tuntuu, että vähän hypoteettisen linjalle on lähdetty ydinasekeskusteluiden kohdalla. Suomi  pyrkisi jatkossakin edistämään alueellista vakautta ja diplomatiaa ja pyrkisi ylläpitämään niin toimivia suhteita Venäjään kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista, hän muistutti.

Jäsenyysprosessissa ja sen toteutumisessa tärkeää on Essayah’n mukaan se, että suomalaisten turvallisuus maksimoidaan ja ratkaisut on muodostettava sillä tavalla, että ne eivät revi yhteiskuntaa eivätkä horjuta päätösten hyväksyttävyyttä.

Ylös