– Nyt ei kannata provosoida, provosoitua eikä asettaa reunaehtoja, Nato-jäsenyyttä puoltavan ulkoasianvaliokunnan KD-jäsen Peter Östman sanoo

17.5.2022 klo 11:53 Eduskunta Samuli Rissanen

Ulkoasiainvaliokunta puoltaa Suomen Nato-jäsenyyttä eikä halua asettaa reunaehtoja jäsenyydelle.

Ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ajankohtaisselonteosta. Mietintö puoltaa Nato-jäsenyyttä ilman varaumia eli jäsenyyteen liittyviä reunaehtoja.

Valiokunnan mietintö toimii pohjaesityksenä, kun eduskunta todennäköisesti äänestää Nato-jäsenyydestä myöhemmin tänään.

Valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertasi, että Suomen turvallisuusympäristö on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena heikentynyt ratkaisevasti eikä ole odotettavissa, että tilanne normalisoituisi.

Ulkoasiainvaliokunnan kokous on alkamassa 6. toukokuuta 2022. Kuvassa Anu Vehviläinen  ja Peter Östman. (Kuva: Hanne Salonen/eduskunta)

Myöskään luottamus Venäjän ja länsimaiden ei palaudu näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, Halla-aho sanoi.

– Valiokunta ei pidä tarpeellisena reunaehtojen tai varaumien esittämistä naton jäseneksi pyrittäessä

Olosuhteet vaativat mietinnön mukaisesti Suomelta vaikuttavia ja pitkän aikajänteen ratkaisuja. Valiokunnan mietinnössä todetaan, että vaikka Suomen kyky puolustaa aluettaan sotilaalliselta hyökkäykseltä on sinänsä hyvä, mahdollisuudet torjua sellaisia kaukovaikutteita aseita, joita Venäjä käyttää Ukrainassa laajasti sekä sotilas että siviilikohteita vastaan ovat hyvin rajalliset.

– Valiokunta ei pidä tarpeellisena reunaehtojen tai varaumien esittämistä naton jäseneksi pyrittäessä, Halla-aho kertoi.

Ulkoasianvaliokunnan mietinnön ja eduskunnan sinetin jälkeen katseet kääntyvät jäsenhakemusprosessiin.

Ulkoasiainvaliokunnan varajäsenen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östmanin mukaan tarpeellista on nyt pysyä rauhallisena ja katsoa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessi loppuun huolimatta siitä, kuluuko siihen neljä kuukautta tai peräti vuosi.

– Nyt ei pidä provosoida eikä provosoitua, hän sanoi.

Hän arvioi, että Suomen ulkopoliittinen johto on tehnyt aktiivista ja ennakoivaa diplomatiaa sekä vakautta edistävää ulko ja turvallisuuspolitiikka.

– Nyt ei kannata lähteä myöskään asettamaan mitään ehtoja sille, että miten tästä eteenpäin vaan pohdimme yhdessä strategisia asioita.

Ylös