Sari Essayah Nato-äänestyksen jälkeen: ”Kansalaiset, puolueet ja eduskunta piti ottaa mukaan keskusteluun”

17.5.2022 klo 18:48 Eduskunta Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kiittelee Nato-prosessin sujuvuutta. – Mutta nyt muut asiat ovat jääneet Nato-keskustelun jalkoihin. Olemme palaamassa perusasioiden äärelle: mistä leipää, mistä lämpöä, mistä työtä, mistä turvaa. Niihin KD haluaa vastata, Essayah muistuttaa.

– Koen tyytyväisyyttä siitä, että eduskunta oli näin yksimielinen, toteaa kansanedustaja Sari Essayah KD-Lehdelle hetki Nato-äänestyksen jälkeen.

– Toisaalta eduskunnassa oli muutamia, jotka äänestivät toisella tavalla. Se kertoo juuri meidän demokratian vahvuudesta, Essayah jatkaa.

Päätöksentekoon mentiin siten, että puolueiden vahva prosessi ja kansalaisten kuuleminen olivat keskiössä.

Sari Essayah ja Päivi Räsänen saivat kevään ajan toimia puhemies Matti Vanhasen luotsaamassa koordinaatioryhmässä, johon osallistuivat vaaleilla eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat ja ryhmäpuheenjohtajat.

– Kun on saanut itse olla prosessissa mukana vaikkakin katsoen tilannetta opposition puolelta, haluan antaa aivan reilun tunnustuksen siitä, miten hyvin tämä on viety läpi, Essayah toteaa.

Äänestäjiltä tulleessa palautteessa Essayah näki sen, miten Venäjän brutaali hyökkäys käänsi Nato-mielipiteen. Hän on kertonut itselleenkin käyneen niin.

– Puolueen sisäisillä keskustelupalstoilla vaadittiin Nato-hakemuksen välitöntä lähettämistä heti helmikuussa, Venäjän brutaalin hyökkäyksen alettua. Eduskunnan keskustelulle ja poliittiselle prosessille eivät kaikki silloin antaneet arvoa.

– Mutta näen, että niillä on ollut valtavan suuri merkitys. Päätöksentekoon mentiin siten, että puolueiden vahva prosessi ja kansalaisten kuuleminen olivat keskiössä, Essayah toteaa.

Hän toivoo Nato-hakemukselle nopeaa käsittelyä.

– Jos tämä jostain syystä venyisi, on puolueissa muodostettu pitkät linjat, jotka tuovat ylivaalikautista kestävyyttä näihin asioihin.

Essayah ennustaa eduskuntatyön jatkolle suuria haasteita. Muut asiat ovat nyt jääneet Nato-keskustelun jalkoihin.

– Odotettavissa on energiapolitiikkaan ja elintarvikkeisiin liittyviä haasteita. Huoltovarmuus on hyvinkin keskeinen asia. Miten pystymme huolehtimaan niin energian kuin ruokaketjunkin sujuvuudesta?

Odotettavissa on energiapolitiikkaan ja elintarvikkeisiin liittyviä haasteita. Huoltovarmuus on hyvinkin keskeinen asia. Miten pystymme huolehtimaan niin energian kuin ruokaketjunkin sujuvuudesta? – Sari Essayah

– Tilanne varmasti on jännitteinen jatkossakin. Kyber-hyökkäyksiä saattaa olla odotettavissa.

Sari Essayah muistuttaa, että nyt ollaan palaamassa politiikan perusasioiden äärelle.

– Mistä leipää, mistä lämpöä, mistä työtä, mistä turvaa? Nämä ovat niitä kysymyksiä, joihin nyt joudumme vastaamaan.

– Uskon, että meillä kristillisdemokraatteina – jalat maassa, pää pilvissä – on toivon näköaloja, ja voimme näihin kysymyksiin vastata.

– Näistä haluamme nyt pitää huolta, Sari Essayah lupaa.

 

 

 

Ylös