– Ruokaprotektionismia on odotettavissa, KD:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen arvioi

21.5.2022 klo 09:44 Politiikka Samuli Rissanen

KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieraana on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen.

Pirkkalalainen Riitta Kuismanen kertoo ohjelmassa viimeisimmän puoluevaltuuston kokouksen linjauksista ja kannanotoista. Ne kertoivat puolueen vahvasta huolesta elinkustannusten jyrkkään nousuun ja kotimaisen ruoantuotannon kriisiytymiseen.

Kuismanen kertaa, että hallituksen tulisi ihan ensitöikseen perua hallituskauden alussa tekemänsä korotukset polttoaineverotukseen.

– Tiedetään, että Suomi on pitkien etäisyyksien maa eikä joukkoliikenne kata kaikkia tarpeita. Suomessa edelleen tarvitaan autoja, Kuismanen muistuttaa.

Maanviljely on ollut jo pitkään kannattavuuskriisissä, ruuan hinta nousussa, mutta tuottajilla eivät  rahat tahdo riittää ruuan tuottamiseen.

Puoluevaltuusto muistutettiin hallitusta siitäkin, että se voisi halutessaan vaikuttaa myös ruokakassin hintaan esimerkiksi arvonlisäveroa alentamalla.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto otti viikko sitten pitämässään kokouksessa kantaa myös ruoantuotannon omavaraisuuden varmistamisen puolesta.

Maanviljely on ollut jo pitkään kannattavuuskriisissä, ruuan hinta nousussa, mutta tuottajilla eivät  rahat tahdo riittää ruuan tuottamiseen.

Miten tilanne on päästetty tälle mallille?

– Kieltämättä on käsittämätöntä, että meillä on hallituksessa Keskusta, joka on aiemmin ajanut vahvasti maa- ja metsätalouden elinvoimaa ja nyt istuessaan sitten päättävissä pöydissä on lipsunut tästä tärkeästä edunvalvonnasta, Kuismanen arvioi.

Huonosti hoidetusta maatalouspolitiikasta kielii hänen mukaansa sekin, että jopa puolet viljelijöiden saamasta tuesta joudutaan maksamaan valtion omasta pussista, koska ei olla onnistuttu saamaan riittävästi tukea EU:lta.

– Suomalainen veronmaksaja tukee EU-jäsenmaksujen välityksellä enemmän keskieurooppalaisia maatiloja kuin kotimaisia viljelijöitä.

– Viljelijöiden tulot ovat olleet laskussa jo vuosikymmenet ja viimeaikainen sähkön ja polttoaineiden erittäin nopea hinnannousu on kriisiyttänyt maataloutta vielä ennestäänkin, Kuismanen muistuttaa.

Tällä hetkellä jopa 2000 maatilaa on maksuvalmiuskriisissä eli 15% kaikista maatiloista.

– Eikä muillakaan ole helppoa, Kuismanen lisää.

Mikäli tilat joutuvat lopettamaan toimintansa, se tarkoittaa sitä, että tuontiruoka lisääntyy ja samalla joudutaan tinkimään omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta.

Huoltovarmuudessa on kyse myös turvallisuuspolitiikasta.

Kotimaisen ruokaketjun ongelmat ovat ollut pitkään tiedossa, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut.

– Mielestäni kaupan ja teollisuuden asema sopimuksissa on ollut aivan liian vahva. Tervettä kilpailua ei tällaisessa monopolisoituvassa tilanteessa synny, Kuismanen sanoo.

Viljelijän osuus ruuan hinnasta pienenee tuotantokustannusten edelleen kasvaessa ja Ukrainan sota on pahentanut tilannetta. Ukraina ja Venäjä ovat maailman merkittävimmät viljantuottajat ja sota aiheuttaa toimintahäiriöitä Euroopassa.

– Ruokaprotektionismia on odotettavissa, Kuismanen muistuttaa.

Hänen mukaansa kaikenlaisissa varautumisesssa pitäisi olla askeleen edellä: Säiden ääri-ilmiöt lisääntyvät, useita satokausia voidaan menettää peräkkäin ja kansainväliset kriisit vaikuttavat energian saatavuuteen.

Kristillisdemokraatit julkaisivat maaliskuussa oman maatalouden kriisinpakettinsa, jossa oli Kuismasen mukaan konkreettisia avauksia.

– Ensimmäiseksi meidän on saatava maanviljelijöille ja ruoantuottajille oikeudenmukainen hinta. Viljelijöiden saama osuus kotimaisen ruoan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka se työmäärä on kaikkein suurin. Jokainen ymmärtää, että se ei ole oikein.

Kauppojen valta-asema on suuri paha epäkohta, jota hillitsemään pitäisi saada kristillisdemokraattien esittämä kustannusindeksi.

– Se on yksi keino konkreettinen keino ja vaikuttaminen EU:ssa, Kuismanen arvioi.

Kuuntele Riitta Kuismasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 21.5. klo 16.50. Ensi viikolla KD-Kompassi kuullaan taas tutulla paikallaan lauantaina klo 12.50.

 

Ylös