”Tavoitteenani on voitto myös hovioikeudessa” – Päivi Räsänen kertoo olevansa valmis puolustamaan sananvapautta kaikissa oikeusasteissa

31.5.2022 klo 08:37 Politiikka Samuli Rissanen

Helsingin hovioikeus on myöntänyt kansanedustaja Päivi Räsäseen kohdistuneiden rikosssyytteiden syyttäjille jatkokäsittelyluvan.

– Omalta kannaltani voitto käräjäoikeudessa olisi ollut riittävä, mutta ylempien oikeusasteiden vapauttavilla päätöksillä on laajempi merkitys. Käsittelyn jatkaminen antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta. Tämä toimisi oikeusohjeena tulevien mahdollisten vastaavien syytösten kohdalla. Toivon, että kukaan muu ei jatkossa joutuisi vastaavien syytösten kohteeksi, Päivi Räsänen kertoo tiedotteessaan.

Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa

Hän sai tiedon hovioikeuden päätöksestä eilen.

Se tarkoittaa, että Räsäsen vuonna 2019 julkaisema Raamatun sitaatin sisältävän twitter-päivitys, Ylen radiohaastattelu sekä vuonna 2004 julkaistun pamfletin käsittelyt jatkuvat hovioikeudessa.

Maaliskuussa Helsingin käräjäoikeus antoi näistä yksimielisen, selkeän vapauttavan päätöksen.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään useista syyttäjän suuhuni laittamista väitteistä, että sellaisia ei syytteenalaisista teksteistäni löydy. Valituksessaan syyttäjä pyrkii osoittamaan, että lausumistani välittyy syyttäjän omaan tulkintaan perustuva viesti, Räsänen kertoo.

– Syyttäjä vetoaa siihen, että lausumiani on tulkittava ”objektiivisesti”, vastoin sitä, mitä olen tosiasiassa sanonut.

Räsäseen kohdistuvien syytteiden esitutkinta- ja oikeusprosessi on jatkunut jo lähes kolme vuotta ja jatkuu nyt siis mahdollisesti jopa vuosia eteenpäin. Räsäsen mukaan prosessin aikana raskainta ovat olleet syyttäjän väärät todistukset hänen lausunnoistaan.

– Olisi helpompaa puolustaa omia mielipiteitään kuin puolustautua totuutta vastaamattomia ja jopa vakaumukseni vastaisia tulkintoja vastaan.

– Luotan kuitenkin, että koko prosessi on Jumalan kädessä ja tällä on oma tarkoituksensa. Iloitsen myös siitä, että keskustelu Raamatusta edelleen jatkuu. Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Ylös