”Hallitus lupaa enemmän kuin voi pitää” – Sari Essayah muistuttaa keskeneräisestä sote-uudistuksesta ja oppivelvollisuusiän nostamisesta, jotka kustannuksineen rasittavat kuntia

7.6.2022 klo 16:11 Eduskunta Samuli Rissanen

Pääministeri Sanna Marin on esitellyt eduskunnalle hallituksen vuotta 2021 koskevan vuosikertomuksen.

KD:n Sari Essayah’n mielestä hallitus on sortunut lupaamaan asioita, joita ei ole voinut pitää.

– Kun kuuntelin pääministerin listaa menneestä vuodesta, niin ajattelin, että siellä on paljon sellaisia palvelulupauksia, jotka ovat sinällänsä kannatettavia. Mutta hallituksen työskentelyssä ongelma on ollut se, että ei ole ensin etsitty niitä resursseja, joilla voidaan toteuttaa palvelulupaukset, ja niinpä tuntuu, että hallitus koko ajan lupaa enemmän kuin mitä voi loppujen lopuksi pitää, Essayah totesi eduskunnalle.

Hän nosti tikunnokkaan esimerkiksi sote-uudistuksen, joka on yhä keskeneräisenä hyvinvointialueilla. Palkkaharmonisaatio, kasvava hoitovelka, hoitotakuu ja oppivelvollisuusiän nostaminen ovat kaatumassa kustannuksineen kunnille.

– Tuntuu, että realistisuudella näissä hallituksen lupauksissa ei ole juurikaan tekemistä

Kunnissa puolestaan ollaan ihmeissään, kun rahat eivät riittäneetkään kaikkeen, niin kuin oli luvattu.

– Tuntuu, että realistisuudella näissä hallituksen lupauksissa ei ole juurikaan tekemistä, vaan monet lupaukset sitovat ennen kaikkea tulevaa hallitusta, Essayah arvioi.

Hän pohti, miten puheiden ja tekojen välinen epäsuhta tulee vaikuttamaan kansalaisten luottamukseen julkiseen sektoriin ja ylipäätänsä yhteiskuntaan.

– Kun luvataan yhtä, mutta sitä ei todellisuudessa voida pitää.

Ylös