KD Nuoret vaatii pyyntirautoja osaaviin käsiin

7.6.2022 klo 10:29 Politiikka Kristiina Kunnas

KD Nuoret katsoo nykyisen lainsäädännön mukaisen rautapyynnin voivan tuottaa tarpeetonta kärsimystä luonnonvaraisille eläimille.

– Rautapyynti väärintoteutettuna tuottaa tarpeetonta kärsimystä luonnonvaraisille eläimille. Rautoihin voi jäädä kohde-eläinten lisäksi muita eläimiä. Kärsimys voi kestää pitkään ja jättää eläimen poikaset nääntymään nälkään, huomauttaa KD Nuorten Elina Kinnunen.

KD Nuoret toteaa, että rautapyynti tuottaa kärsimystä myös kohde-eläimille siitäkin huolimatta, että rautaa kutsuttaisiin hetitappavaksi. Kohde-eläinten lisäksi esimerkiksi ketut ja oravat saattavat jäädä kitumaan pyyntirautaan, jota ei ole suunniteltu niiden tappamiseen. Tällä hetkellä loukun tarkastusväli voi olla parikin viikkoa, sillä hetitappavia rautoja ei tarvitse tarkistaa päivittäin.

Viime vuosina uutisoidut tapaukset pyyntirautoihin kiinni jääneistä karhuista ovat johtuneet joko vanhanmallisista tai huonosti koteloiduista raudoista.

Pyytäjien on elintärkeää tuntea rautapyyntiä koskeva lainsäädäntö ja ohjeistus kuin omat taskut.

– Karhutapaukset ovat varoittava esimerkki siitä, miten voi käydä, kun rautapyynti on ammattitaidottomissa käsissä. Pyytäjien on elintärkeää tuntea rautapyyntiä koskeva lainsäädäntö ja ohjeistus kuin omat taskut, vaatii KD Nuorten substanssityöryhmän puheenjohtaja Elina Kinnunen.

KD Nuoret esittää, että hetitappavien rautojen tarkastaminen päivittäin on säädettävä laissa. Tällä hetkellä kuka tahansa voi hankkia pyyntiraudan.

– Pyyntirautojen on oltava laadukkaita ja niitä pitäisi myydä vain metsästysalaan erikoistuneissa liikkeissä. Lailla on säädettävä, että vain metsästystutkinnon suorittanut saa käyttää pyyntirautoja. Lisäksi supikoira tulee palauttaa riistaeläimeksi, mikä varmistaisi sen, että vain metsästäjätutkinnon suorittanut voi niitä metsästää.

KD Nuoret tunnistaa kuitenkin rautapyynnin merkityksen esimerkiksi parempien edellytysten tarjoamisena lintulajien pesintään.

– Osaavissa ja kokeneissa käsissä raudat ovat turvallisempia käyttää ja täyttävät paremmin tarkoituksen, joka niille on osoitettu. Suomessa on otettava vakavasti myös luonnonvaraisten eläinten oikeudet ja kehitettävä lainsäädäntöä ja valvontaa niin, että eläimille ei aiheudu tarpeetonta kärsimystä, Kinnunen toteaa.

Ylös