Kultaranta-keskustelut: ”Yhteistyö Norjan kanssa entistä tiiviimmäksi”

14.6.2022 klo 07:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Presidentti Sauli Niinistö isännöi yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa järjestettyjä Kultaranta-keskusteluja 12.–13. kesäkuuta.

Kultaranta-keskustelujen päävieraiksi oli kutsuttu kaksi norjalaista: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä työväenpuolueen puheenjohtaja, pääministeri Jonas Gahr Støre.

Stoltenbergiltä kuultiin maltillista puhetta Turkin suuntaan. Turkki hidastaa nyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen nopeaa etenemistä. Pääsihteeri totesi, että Turkin huolia täytyy kuunnella huolellisesti ja muistutti Turkin olevan eniten terrori-iskuista kärsivä ja samalla ison vastuun pakolaisten vastaanottamisesta ottanut liittolaismaa.

Isäntäänsä presidentti Niinistöä Stoltenberg kutsui tuttavallisesti Sauliksi – ja Turkkia sen toivomalla nimellä Turkiye aiemman Turkeyn asemesta.

Kultaranta-keskustelujen molempina päivinä kuultiin vahva viesti siitä, että Nato-maina koko Pohjola olisi entistä yhtenäisempi.

Kultaranta-keskustelujen molempina päivinä kuultiin vahva viesti siitä, että Nato-maina koko Pohjola olisi entistä yhtenäisempi. Erityisesti korostettiin Suomen ja Norjan yhteistyön lisäämisen mahdollisuutta ja tärkeyttä.

Norjan pääministeri näki lisääntyvän yhteistyön olevan jo ovella.

– Meillä on niin paljon yhteisiä rajoja, että meidän pitää sekä ryhmänä että kahdenvälisesti käydä läpi riskejämme sekä valmiusstrategioitamme. Olemme yhdessä tällä pohjoisella niemellä, Støre totesi.

– Kyberasiat ovat keskeinen puheenaihe Pohjolassa ja varmasti Madridin kokouksessakin. Meillä on samantyyppisiä haavoittuvuuksia yhteiskunnissamme. Yhteistyötä on tehtävä vielä aiempaa lähemmin.

– Energiakysymykset ovat koko Euroopalle nyt kaikkein isoimmat haasteet.

 

90 kutsuvierasta – Sari Essayah mukana

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah osallistui kutsuvieraana Kultaranta-keskusteluihin. Poliitikkovieraslistalla oli ministereitä, valiokuntien puheenjohtajia, jokunen europarlamentaarikko sekä oppositiopuolueiden puheenjohtajat. Muina kutsuttuina vieraina oli tutkijoita, keskeisiä suurlähettiläitä – kuten Ukrainan, Ruotsin, Norjan sekä Yhdysvaltain – sekä pää- ja pääkirjoitustoimittajia, yritys- ja järjestöjohtajia japuolustusvoimain ylintä johtoa.

– Koko pohjoinen ulottuvuus ja yhteispohjoismainen turvallisuus ovat olleet tärkeää antia täällä, Essayah toteaa.

–  Nato-maana Norja antaa hyvän esimerkin siitä, miten se on saanut pidettyä toimivan rauhallisen rajan Venäjän kanssa. Meillä kaikilla on nyt kyse turvallisuuden lisäämisestä, ja se ei ole keneltäkään pois, Essayah muistuttaa.

Kutsuvieraat saapuvat Kultarantaan. Joukon kärjessä Suomen Ruotsin-suurlähettiläs Maimo Henriksson ja ministeri Jaakko Iloniemi. Kesällä 2023 Kultarannan puistossa alkavat suuret muutostyöt, joten silloin keskusteluille on löydyttävä uusi paikka. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

 

 

 

 

Ylös