Hoitamaton keliakia aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia

13.6.2022 klo 08:04 Politiikka Samuli Rissanen

Hoitamaton keliakia aiheuttaa yhteiskunnalle, terveydenhuollolle ja yksilöille huomattavan korkeita kustannuksia. Keliakialiiton teettämä tuore selvitys osoittaa, että hoitamaton keliakia lisää terveydenhuollon palvelujen käyttöä ja aiheuttaa vakavia komplikaatioita, joiden hoito on kallista.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun keliakian aiheuttamia kustannuksia on Suomessa selvitetty, Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi kertoo.

Selvityksen perusteella keliakian komplikaatioista ja muista laaja-alaisista oireista aiheutuu erittäin korkeita kustannuksia komplikaation tai oireen vakavuudesta riippuen.

Jos keliakiaa ei hoida oikein tai jos keliakia on kokonaan diagnosoimatta, kasvaa riski vakaville komplikaatioille

Jos keliakiaa ei hoida oikein tai jos keliakia on kokonaan diagnosoimatta, kasvaa riski vakaville komplikaatioille, kuten esimerkiksi suoliston lymfoomalle, lapsettomuudelle ja osteoporoosille.

Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus kertoo, että keliakiaa sairastavilla on jopa kaksinkertainen riski luunmurtumiin muuhun väestöön verrattaessa.

Selvityksen perusteella esimerkiksi suoliston lymfooman hoitojakso maksaa Suomessa keskimäärin 72 000 euroa, lapsettomuushoito 32 000 euroa ja lonkkamurtuman hoito 30 000 euroa.

Huonosti hoidettu tai diagnosoimaton keliakia voi aiheuttaa myös masennusta, kohonneita maksa-arvoja, neurologisia ongelmia, anemiaa, nivelkipuja, lapsilla kasvuhäiriöitä ja pysyvien hampaiden kiillevaurioita.

Hoitamattomilla keliaakikoilla on jopa 30 prosenttia muuta väestöä enemmän masennusta, ahdistuneisuutta, uupumusta ja muita psykiatrisia oireita sekä sairauksia.

– Psyykkiset oireet onneksi helpottuvat gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen, Puronurmi toteaa.

Tanus lisää, että masennus aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia kasvaneina terveydenhuollon menoina ja menetettyjen työpanosten suurina kustannuksina.

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka voi oireilla monin tavoin ja johon voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Keliakia on yleinen, mutta edelleen vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Suomessa 70 000 ihmistä sairastaa tietämättään keliakiaa. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen ja ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio.

 

Ylös