Jouko Jääskeläinen kolumnissaan: Olemme yliviljelleet ja alivarjelleet

20.6.2022 klo 08:10 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Yhteiskunnan tehtäväksi on ymmärretty elämän suojeleminen. Yksinään luontoa ja vihamielisiä voimia vastaan yksilö olisikin hädässä. Mutta mikä on hyvä yhteiskunta ja voidaanko yhteiskunnan huonoja asioita nimetä synneiksi?

Raamattu ja tiede kuvaavat myös yhteiskunnallisia syntejä. Luonnon hoitaminen annettiin meille jo varhain – viljele ja varjele! Olemme yliviljelleet ja alivarjelleet. Luontoliikkeiden korjausyritykset rajoittuvat usein vastuulliseen länteen, monet kansat ovat vasta alkumetreillä.

Selvimmin yhteiskunnan synti näkyy sodankäynnissä ja -varusteluissa.  Ensimmäiset veljekset ajautuivat sotaan, luokkasotia ja sotia eli syntiä on nähty laskematon määrä. Parannusta luvataan vasta kun Rauhanruhtinas taottaa miekat auroiksi.

Talouden itsekäs moraali on saanut huutia useimmissa utopiakirjoissa, joissa etsitään rauhallista paikkaa hyvälle elämälle. Rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen on tuomittu lukemattomia kertoja sekä yhteiskunnan että Raamatun profeettojen kautta, usein ilman tulosta.

Hajautunut länsimainen yksilön moraalikäsitys kertoo suuresta erimielisyydestä ja itsekeskeisen ”minun” valinnoista.

Hajautunut länsimainen yksilön moraalikäsitys kertoo suuresta erimielisyydestä ja itsekeskeisen ”minun” valinnoista. Kipupisteet osuvat ihmisen elämän alkuun, loppuun ja keskellekin. Rakkaus on tehty tuntemuksistani riippuvaiseksi. Sosiaalista oikeudenmukaisuutta tavoitellaan usein monimutkaisten instituutioiden avulla, kun ei kyetä hoitamaan sitä oman elämän kautta lähimmäisten kanssa.

Muutamalla kynän vedolla voi kuvata, miten ”synnin alaisia” me olemme sekä yhteisöinä että yksilöinä. Pitää varoa kaikkia kauppamiehiä, politiikassa, aatteiden markkinoilla ja myös kristinuskon liepeillä, jos meille luvataan helppoa ja kovin mahdollista muutosta.

Kirjoittaja on valtiotieteiden tohtori ja kaupungin- sekä aluevaltuutettu Vantaalta. Hän on julkaissut kirjoja kristinuskon, yhteiskunnan ja eri aatteiden kohtaamisesta.

Jouko Jääskeläinen

Ylös