Annika Lyytikäinen vaihtaa työpaikkaa, jättää haikein mielin eduskuntaryhmän – ”Pääsin seuraamaan historiankirjoitusta aitiopaikalta”

15.8.2022 klo 09:00 Henkilöt Kristiina Kunnas

Annika Lyytikäinen aloittaa tänään maanantaina 15. elokuuta uudessa työpaikassa. Hän hyvästelee mielenkiintoisen työnsä Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä haikein mielin. – Ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraaminen olivat erityisen kiinnostavia, Lyytikäinen sanoo.

Annika Lyytikäisen lähtökahvit nautittiin KD:n eduskuntaryhmässä jo ennen kesätaukoa.

– Mutta sovimme uuden työnantajan kanssa, että julkaisemme tiedot vasta uuden työsuhteeni alkaessa, Lyytikäinen kertoo.

– Edelleen saan jatkaa politiikassa, mutta nyt tiskin toisella puolen, hän naurahtaa.

Kultturialan edunvalvontatehtäviä hän hoitaa tästä eteenpäin kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön KULTA ry:n yhteiskuntasuhdevastaavana.

– Lähdin kiinnostavasta työstä, mutta samalla tuntuu mahtavalta tarttua uusiin haasteisiin, Lyytikäinen myöntää.

Hän iloitsee siitä, että saa viimein tehdä työtä, jossa voi yhdistää taustansa ja intohimonsa taiteeseen, politiikan kokemuksensa sekä taloustieteen opintonsa. Lyytikäinen on musiikin maisteri ja viittä vaille valmis kauppatieteiden maisteri. Kristillisdemokraateissa hän johti puolueen nuorisojärjestöä KD Nuoria ja työskenteli KD:n eduskuntaryhmässä avustajana.

– Musiikin maisterille ja ikuiselle nuorisopoliitikolle ei taida sattua sopivampaa työtä eteen, Lyytikäinen kuvailee uutta pestiään.

Haikeus syntyy siitä, että eduskunnassa työskennellessään hän oli politiikan näköalapaikalla.

– Sain jatkaa nuorisojärjestön puheenjohtamisen jälkeen työtä puolueen ja eduskuntaryhmän sisäpiirissä.

Haikeutta on toisellakin puolen. Taitava ja valovoimainen Lyytikäinen on juuri sellainen talentti, jota puolue kovin mielellään pitäisi omanaan.

Haikeutta on toisellakin puolen. Taitava ja valovoimainen Lyytikäinen on juuri sellainen talentti, jota puolue kovin mielellään pitäisi omanaan.

Eduskuntaryhmässä Lyytikäinen teki yhteistyötä kansanedustaja Peter Östmanin kanssa.

– Se oli hyvin opettavaista ja innostavaa. Arvostan Peteriä poliitikkona suuresti. Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajan avustaminen näinä aikoina, kuten muutenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraaminen, on ollut erityisen kiinnostavaa.

– Pääsin seuraamaan historiankirjoitusta aitiopaikalta.

Hyvästit eduskunnalle ja ryhmälle on jätetty, mutta Lyytikäinen on edelleen pohjoismaisen KD-kattonuorisojärjestön KDUN:n puheenjohtaja.

– Edustan sitä kautta myös kristillisdemokraattisia nuoria Pohjoismaiden Neuvostossa. Haluan muistuttaa itseäni ja muita siitä, etteivät KD ja politiikka katoa elämästäni.

Lyytikäinen toimii Helsingin Kristillisdemokraattien sihteerinä ja on ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsen.

– Perheen kanssa ollessani puhun usein politiikkaa äitini kanssa, Lyytikäinen kertoo.

Kouvolalainen Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen on Kymen tuore aluevaltuutettu.

Puoluepolitiikan ulkopuolella Annika Lyytikäinen toimii Allianssin asettamana Suomen pohjoismaisena nuorisodelegaattina Pohjoismaiden Ministerineuvoston päätöksenteossa.

Olen ollut nuorisojärjestön jäsen puolet elämästäni ja puolueen melkein yhtä pitkään.

– Olen ollut nuorisojärjestön jäsen puolet elämästäni ja puolueen melkein yhtä pitkään. Kristillisdemokratia innostaa minua edelleen ja toivon voivani edelleen tehdä töitä sen eteen, että niin nuoret kuin vanhat Suomessa ja Pohjolassa innostuisivat siitä ja ymmärtäisivät sitä paremmin!

Arki kuitenkin muuttuu nyt väistämättä.

– Eduskuntatalo on hyvin ainutlaatuinen työympäristö, paitsi puitteiltaan niin myös siksi, että siellä, jos jossain, on väkisinkin päivänpolitiikan päällä.

– Nyt täytyy ruveta lukemaan taas sanomalehteä aamukahvin ääressä, kun ei tee töitä päivänpolttavien uutisten parissa, Lyytikäinen toteaa.

Peter Östman kiitti Annika Lyytikäistä hyvästä yhteistyöstä läksiäiskahveilla eduskuntaryhmän kokouksessa kesäkuussa. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

KULTA ry on kulttuuri- ja taidealan edunvalvoja

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n tavoitteena on vahvistaa alan yhteiskunnallista asemaa ja taloudellisia toimintaedellytyksiä valtakunnallisesti. Teemme aktiivista vaikuttavuustyötä kulttuuri- ja taidealan puolesta, toimintamme keskiössä ovat kulttuuri- ja taidebudjetin kasvattaminen, luovien alojen merkityksen nostaminen ja kulttuurihyvinvoinnin edistäminen.

KULTA ry on perustettu keväällä 2018 ja järjestön varsinainen toiminta on alkanut lokakuussa 2018. Käynnistysvaiheen rahoittajia ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden sekä vuonna 2018 Sitra.

Lue lisää: kulttuurijataide.fi

 

 

 

 

Ylös