Essayah KD:n puoluehallituksessa: Demareiden päästökauppa-avaus bluffia

20.8.2022 klo 11:41 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kritisoi kovin sanoin Sosialidemokraatteja. – Demareiden päästökauppa-avaus on täyttä bluffia. Hallitus hyväksyi samaan aikaan päästökaupan laajentamisen asumiseen ja liikenteeseen, Essayah muistuttaa.

KD:n puoluehallituksessa lauantaina puhunut Sari Essayah ihmettelee SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin avausta päästöoikeuksien lisäämisestä markkinoille energian hinnan laskemiseksi.

– Demareiden avaus on täyttä bluffia, sillä puolue on hallituksessa hyväksynyt kesällä EU-pöydissä päästökaupan laajentamisen asumiseen ja liikenteeseen. Sitä me Kristillisdemokraatit vastustimme Suuressa valiokunnassa Suomen kantana, Essayah huomauttaa.

– Samassa yhteydessä EU:n ilmastotoimien sosiaalirahasto etenee ja vieläpä suoran sosiaalituen suuntaan, minkä piti olla Marinin hallitukselle täysin mahdotonta hyväksyä. Toki neuvottelujen edetessä kävi jo selväksi, että päästökaupan laajentaminen tieliikenteeseen ja rakennusten lämmittämiseen oli hallitukselle tärkeämpää kuin varjella sosiaalipolitiikan avaamista EU-päätöksentekoon.

Samassa yhteydessä EU:n ilmastotoimien sosiaalirahasto etenee ja vieläpä suoran sosiaalituen suuntaan, minkä piti olla Marinin hallitukselle täysin mahdotonta hyväksyä.

Essayah toteaa Puolan hyötyvän tulonsiirtotalkoissa eniten.

– Nyt jäsenmaa voi käyttää 35 % kokonaiskustannuksista ”haavoittuvien kotitalouksien” suoraan tulotukeen. Näissä tulonsiirtotalkoissa Puola näyttäisi nappaavan mehevimmän siivun, noin 10 miljardia euroa, ja nettonakin viisi miljardia euroa, eli halutessaan maa voi tukea kotitalouksiaan kolmella ja puolella miljardilla eurolla.

– Vakavinta on, että hallitus näyttää näin toimineen vastoin eduskunnan elpymisvälineen käsittelyssä ilmaisemaa tahtoa eli ”olla sitoutumatta toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan”, Essayah muistuttaa.

Hän toteaa Suomen nettomaksun olevan yli 200 miljoonaa euroa tähän uuteen 59 miljardin euron rahastoon.

Tämä on kylmän ilmaston, pitkien välimatkojen ja kalliin energian maan näkökulmasta käsittämätön tulosiirto eteläisimmille Euroopan maille.

– Tämä on kylmän ilmaston, pitkien välimatkojen ja kalliin energian maan näkökulmasta käsittämätön tulosiirto eteläisimmille Euroopan maille, Essayah arvostelee.

– Sosiaalirahasto on ongelmallinen myös siksi, että osalle EU-jäsenmaista on annettu poikkeus venäläisestä energiasta irrottautumiseen. Energian hintojen kompensoiminen sosiaalirahaston kautta tarkoittaa näin välillisesti tukea Venäjän sotatoimien edelleen rahoittamiselle.

Essayah muistutti puoluehallituksen kokouksen poliittisessa katsauksessaan kansan olevan entistä tyytymättömämpi nykymenoon.

– Velkarahalla saisi aika paljon aikaan vaikkapa maatalouden tilanteen korjaamiseen.

– Nyt jo oppivelvollisuuden nostaminen on kaatunut kuntatalouksiin. Myös soteuudistuksesta on tulossa uusi kupru talouteen. Tuntuu siltä, ettei hallitus ole edes etsinyt keinoja näihin, Essayah toteaa.

Puheenjohtaja Sari Essayah pitämässä poliittista katsausta Kristillisdemokraattien puoluehallituksen kokouksessa lauantaina 20. elokuuta eduskunnassa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös